Naar boven

Even bellen met: Arno Kantelberg

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Eindhoven staat volgende week in de schijnwerpers met Het Wonder van Eindhoven, een cultureel festival in Amsterdam. Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, legde Het Wonder van Eindhoven in boekvorm vast. Wij pakten de telefoon en stelden hem hierover wat vragen.

Wie had gedacht dat Philips een toonaangevende multinational zou worden toen Gerard Philips in 1891 voor 12.150 gulden een oud fabriekje in Eindhoven kocht? Een dorp dat toen nog geen vijfduizend inwoners telde. Het Wonder van Eindhoven vertelt de geschiedenis van een stad die gevormd werd door een gloeilampenindustrie en die nu opnieuw lijkt uit te groeien tot een lichtend voorbeeld. Arno Kantelberg trok voor dit boek langs fabrieken, mensen en andere locaties in Eindhoven om het succesverhaal van deze stad te achterhalen.

Arno, wat is het wonder van Eindhoven?

Het wonder van Eindhoven is de aaneenschakeling van grootse prestaties – technisch, sportief, cultureel, economisch – van een stad die in 1900 nog een dorp was met nauwelijks vijfduizend inwoners, en nu zo ongeveer in zijn eentje de Nederlandse economie uit het slop moet trekken.

Wat is het geheim en waarom heb je er een boek over geschreven?

Het geheim is tevens het mysterie van Eindhoven. Eindhoven is een stad die altijd hoger probeert te reiken dan je van een stad met die omvang (iets meer dan 200.000 inwoners) zou verwachten. De ambitie in Eindhoven is nooit om de wijk of de stad te veroveren, zelfs niet de provincie of het land, maar Europa en de wereld.

Wat heb je geleerd over de stad en hoe komt het dat het wonder van Eindhoven zo groot is geworden dat er zelfs een Eindhovens spektakel georganiseerd wordt in onze hoofdstad?

Eindhoven combineert een wereldse ambitie met een dorps karakter. Dat maakt dat het in Eindhoven altijd gemoedelijk en gezellig lijkt, maar dat er tegelijkertijd altijd iets lijkt te broeien, net als onder de zware wenkbrauwen van Theo Maassen.

Wat vind je zelf het meest inspirerend aan Eindhoven?

Vroeger kwamen de arbeiders uit Limburg en uit Drenthe om bij Philips te werken. Tegenwoordig komen de kennismigranten uit India en Oost-Europa. Maar waar ze ook vandaan komen, uiteindelijk worden ze allemaal met open armen ontvangen. Want Brabander kun je worden.

Win kaarten voor festival in Paradiso

Wij mogen 3×2 kaarten weggeven voor het Wonder van Eindhoven in Paradiso op 16 februari in Amsterdam. Tijdens het festival zijn er optredens, lezingen, tentoonstellingen en presentaties en is er aandacht voor popmuziek, design, beeldende kunst, documentaires en wetenschap. Allemaal in het teken van Eindhovens heden en verleden.

Wil jij kans maken op deze kaarten? Mail dan vóór dinsdag 12 februari je naam en adresgegevens naar weblog@bol.com o.v.v Het Wonder van Eindhoven en wie weet krijg jij de kaarten thuisgestuurd.


Reageer hier en praat mee!