Naar boven

En de winnaars zijn… bollen tellen

| Geschatte leestijd: 4 minuten

Voor de zeventigste keer werd vannacht weer de Golden Globes uitgedeeld aan beste films of series van het jaar. Nu de rook is opgetrokken, tellen we de uitgereikte bollen: wie won er het meest?

In de nacht van zondag op maandag werden in Los Angeles weer de Golden Globes uitgereikt aan de beste films en televisieseries van het jaar. De verkiezing is erg belangrijk, want ze worden als graadmeter gezien voor de Oscars, die over een maand worden uitgereikt. We zetten de winnaars voor je op een rij. Weet je ook weer welke films en series je moet gaan kijken de komende tijd!

Les Misérables: 3 bollen

De bekende musical Les Misérables blijkt ook in de verfilming uiterst succesvol. De film harkte maar liefs drie Golden Globes bij elkaar: die van beste film in de categorie comedy/musical, van beste acteur in een filmcomedy of musical (Hugh Jackman), en van beste vrouwelijke bijrol (Anne Hathaway).

 

Homeland: 3 bollen

De serie Homeland was de andere grote winnaar. Het won voor de tweede keer achtereen de Golden Globe voor beste dramaserie. Ook de acteurs gingen er met de bollen vandoor: Damian Lewis met die van ‘beste mannelijke acteur’ en Claire Danes die van ‘beste vrouwelijke acteur’. Homeland gaat over een vermiste marinier die terugkeert naar Amerika, en die ervan wordt verdacht om voor Al Qaeda te werken.

 

Django Unchained: 2 bollen

Ook de nieuwe film van Quentin Tarantino viel flink in de prijzen. Christoph Waltz won de Golden Globe voor beste mannelijke bijrol en de film won ook in de categorie ‘beste filmscript’. Tarantino was vooral zijn vrienden dankbaar in het dankwoord: “Dank aan de vrienden aan wie ik altijd mijn scripts voorlees terwijl ik aan het schrijven ben. Al mogen ze natuurlijk geen kritiek leveren: ik wil niet horen dat ik iets fout doe.” Django Unchained speelt zich af in de tijd voor de Amerikaanse Burgeroorlog.

 

Argo: 2 bollen

Tarantino zag de prijs als beste regisseur wel aan zich voorbij gaan. Die werd gewonnen door Ben Affleck met zijn thriller Argo. De thriller over een reddingsactie van Amerikaanse diplomaten in Iran vast zaten, won ook de Globe voor beste dramafilm.

 

Game Change: 2 bollen

De prijs voor beste miniserie ging naar Game Change, Julianne Moore sleepte een Golden Globe in de wacht voor beste actrice in een miniserie. De serie gaat over de verkiezingsstrijd van 2008, waarin de filmers kandidaat John McCain volgen.

Andere winnaars:

– Beste actrice in musical/comedy: Jennifer Lawrence in Silver Linings Playbook
– Beste acteur in een dramafilm is Daniel Day-Lewis in Lincoln 
– Beste actrice in een dramafilm Jessica Chastain in Zero Dark Thirty 
– Beste titelsong: Adele voor Skyfall
– Beste acteur in een miniserie: Kevin Costner in Hatfields & McCoys

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!