Naar boven

Laat je kind veilig opgroeien met duurzaam en ecologisch speelgoed

Gesponsord bericht | | Geschatte leestijd: 3 minuten

Op 10 oktober is het de dag van de duurzaamheid: een perfecte dag om stil te staan bij ecologisch speelgoed. Dit is speelgoed met zo min mogelijk chemicaliën en geproduceerd zonder het milieu aan te tasten. In dit blog lichten we twee producenten uit die veilig speelgoed maken, van duurzame materialen. Eigenlijk heel logisch, toch?

Dat snijdt (duurzaam) hout: BRIO speelgoed

Voor het Zweedse speelgoedmerk BRIO is hout is al meer dan 100 jaar het meest belangrijke materiaal. Want hout is tijdloos, heel duurzaam en heeft een natuurlijke aantrekkingskracht op kinderen en volwassenen. Want spelen jouw kinderen niet net zo enthousiast met houten speelgoedklassiekers zoals jij ooit deed? Maar, dit hout moet wél komen van duurzame bossen. BRIO gebruikt enkel beukenhout. De beukenboom groeit alleen in Europa, van Zuid-Zweden tot het noordelijke gedeelte van de Balkan. Sinds 2014 heeft al het hout dat BRIO gebruikt het FSC® label. Het komt dus uit duurzame bossen en er worden geen unieke gebieden beschadigd.

Nog wat feitjes die hout snijden:
  • Beukenhout is ideaal voor speelgoed: het is stevig en moeilijk te breken. Daarbij is de beuk een doodgewone boomsoort, die niet bedreigd is en weer wordt aangeplant;
  • BRIO heeft in Zweden met andere speelgoedmerken samengewerkt om uit te zoeken hoe chemicaliën in speelgoed nog verder verminderd kunnen worden dan wettelijk verplicht is: zo is het aantal organotin-verbindingen in BRIO speelgoed verminderd van 1% van de wettelijke limiet naar 0,1% van de wettelijke limiet.
Bekijk het ecologisch speelgoed van BRIO

De speelgoedblokken van BiOBUDDI: samen bouwen aan een betere wereld

Maak kennis met BiOBUDDi: een nieuw Nederlands speelgoedmerk. De visie van dit nieuwe speelgoedmerk is dat álle kinderen moeten kunnen spelen met speelgoed dat het milieu niet aantast. En dat kunnen we niet anders dan beamen, toch? BiOBUDDi komt daarom nu met duurzame en milieuvriendelijke speelgoedblokken voor kinderen tussen de 1,5 tot 6 jaar oud. Extra handig: de speelgoedblokken zijn samen te gebruiken met soortgelijke blokken van andere merken (we noemen geen namen maar het begint met een ‘D’). Alle bouwblokken zijn gemaakt van ‘biobased’ materiaal, namelijk resten van de suikerrietplant. Ook wordt al het ecologisch speelgoed van BiOBUDDI gefabriceerd in Nederland. Zo kan het merk altijd een kwalitatief en veilig product garanderen. En de speelgoedsets zijn niet alleen maar leuk, maar ook educatief. In iedere set zit een leerboek, waarmee kinderen allerlei leuke en leerzame opdrachten kunnen doen.

Mini-interview met Steven van Bommel, oprichter van BiOBUDDI

Waarmee onderscheidt BiOBUDDI zich ten opzichte van andere speelgoedmerken?
“Onderzoek wijst uit dat er nog veel onveilig speelgoed op de markt is dat niet voldoet aan de gestelde veiligheidseisen. Als gevolg hiervan is de controle op de veiligheid van speelgoed flink aangescherpt. Hierdoor is veel speelgoed teruggevorderd om zo de veiligheid te kunnen garanderen. BiOBUDDi producten zijn volledig getest en gekeurd, we hebben zelfs de DIN certificering bij het international testbureau TÜV Rheinland doorstaan. En ons speelgoed wordt ook nog eens milieuvriendelijk geproduceerd.”

Wordt niet al het speelgoed inmiddels milieuvriendelijk geproduceerd?
“Helaas niet. Bijna al het kunststof speelgoed dat je vandaag ziet is opgebouwd uit oliën (ABS of PP). Dit speelgoed vereist een grondstof die steeds schaarser wordt en bij de productie komen veel schadelijke gassen in onze atmosfeer. Zo dragen deze producenten bij aan het broeikaseffect. BiOBUDDi’s duurzame manier van produceren is niet schadelijk voor het milieu zodat we de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan. Onze “groene” biobased bouwblokken zijn gemaakt van de resten van de suikerrietplant. Dit maakt onze blokken een duurzame oplossing voor een schoner milieu. De blokken passen perfect op de reguliere kunststof blokken van onze concurrentie, zijn betrouwbaar en gaan generaties lang mee.”

+
+
+
+
BiOBUDDi Blokken met Basisplaat
BiOBUDDi
€ 22,99
BiOBUDDi Leer Vormen Kennen
BiOBUDDi
€ 16,99

Bekijk het ecologisch speelgoed van BiOBUDDI


Ecologisch speelgoed: welk van de twee merken spreekt jou het meest aan?