Naar boven

De top 10 boeken van 2012

| Geschatte leestijd: 3 minuten

2012 loopt op z’n einde dus kijken we wat het jaar allemaal heeft gebracht. Wat waren bijvoorbeeld de beste en meest opvallende boeken van het afgelopen jaar. Dit zijn de 10 boeken die ons het meeste opvielen.

 • 10/10
  Tommy Wieringa

  Dit zijn de namen

  Lees meer
  Tommy Wieringa bewijst nog maar eens één van de beste schrijvers van Nederland te zijn. Na bestsellers Joe Speedboot en Caesarion verscheen in oktober weer een prachtige roman: Dit zijn de namen. Een roman over een politiecommissaris in een fictief stadje op de Russische steppe op zoek naar zijn identiteit en een groep vluchtelingen die in zijn stad komen aanwaaien. Eigenlijk nog maar net uit, maar verdient een plek in deze top 10.
 • 9/10
  J.K. Rowling

  Een goede raad

  Lees meer
  Hoe gaat het verder met J.K. Rowling na het successen van haar Harry Potter-reeks? Dat was de grootste vraag toen Rowling in oktober van dit jaar op de proppen kwam met haar eerste roman voor volwassenen: Een goede raad. In niets te vergelijken met Harry Potter en misschien niet de allerbeste roman van het jaar. De meningen verschillen nogal. De media-aandacht zorgt er in ieder geval voor dat Een goede raad in deze top 10 hoort.
 • 8/10
  Özcan Akyol

  Eus

  Lees meer
  Met je debuut mogen aanschuiven aan tafel bij De Wereld Draait Door en dan ook nog de filmrechten verkopen aan Eyeworks. Özcan Akyol lukte het. Zijn semi-autobiografische boek Eus over een Turkse straatjongen uit het oosten van het land die in een criminele organisatie belandt, trok de aandacht. Het is natuurlijk ook een mooi verhaal: een jongen die in de gevangenis besluit zich te verdiepen in literatuur en als resultaat zelf de pen ter hand neemt.
 • 7/10
  Lees meer
  2 jaar na zijn laatste roman Vaslav verscheen in september de nieuwe roman van Arthur Japin. Dat hij een meester is in het vertellen van verhalen wisten we al en met Maar buiten is het feest toont hij dat opnieuw aan. Het boek gaat over een succesvolle en geliefde zangeres die een jong meisje uit de handen van een verkrachter probeert te houden en daarmee riskeert haar eigen geheimen te openbaren. Een prachtig boek.
 • 6/10
  Lees meer
  Het was het jaar van het EK-voetbal en de Olympische Spelen. Een sportboek mag dan ook niet ontbreken in deze lijst. Gijp, de biografie over René van der Gijp, was een kandidaat geweest, totdat Andy van der Meijde met zijn verhaal naar buiten kwam. Zelden was een voetballer zo openhartig over zijn turbulente leven als Andy van der Meijde in Geen genade. Voor ons hét sportboek van het jaar.
 • 5/10
  Suzanne Vermeer

  Bon Bini beach

  Lees meer
  We weten wel welk boek er dit jaar is meegenomen op zomervakantie. Bon Bini beach van Suzanne Vermeer. De thriller over 2 vakantie vierende studentes op Aruba staat niet zozeer op deze lijst vanwege het verhaal, maar omdat Bon Bini beach het eerste boek is onder de naam Suzanne Vermeer, dat niet door de vorig jaar overleden geestelijk vader Paul Goeken geschreven is. Het ‘merk’ Suzanne Vermeer wordt voortgezet door een andere ghost writer en vooralsnog met succes.
 • 4/10
  Geert Mak

  Reizen zonder John

  Lees meer
  Het oog was dit jaar op Amerika gericht. Wordt het Obama of Romney? En welke schade richtte storm Sandy aan? Geert Mak schreef een bijzonder mooi boek over dit land: Reizen zonder John. Hij volgde dezelfde route als de legendarische schrijver John Steinbeck ooit deed voor het boek Reizen met Charly. Op eenzelfde wijze als in zijn bestseller In Europa neemt Mak je nu mee door de Amerikaanse geschiedenis. Fijn om te lezen en heel informatief.
 • 3/10
  Kris Verburgh

  De voedselzandloper

  Lees meer
  In de categorie Eten & Koken domineerde De voedselzandloper van Kris Verburgh de bestsellerlijsten. Dit boek over gezond eten geeft je inzicht in de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding. Eten bepaald hoe snel je verouderd. Voedingsmythes worden ontkracht en er bestaat een alternatief voor de verouderde schijf van 5. Het is niet het zoveelste boek over afvallen, maar een boek dat je bewust maakt van de effecten van gezonde voeding.
 • 2/10
  Charles Lewinsky

  Terugkeer ongewenst

  Lees meer
  Charles Lewinsky schreef de nummer 2 in deze lijst. Terugkeer ongewenst is een fascinerende roman over de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron. Hij wordt door de SS gevraagd een propagandafilm te maken over het leven in een concentratiekamp. Weigeren betekent transport naar Auschwitz. Een duivels dilemma. Terugkeer ongewenst is een aangrijpende roman die je laat lachen, huilen en denken. Een fantastisch boek.
 • 1/10
  Lees meer
  Als we op de verkoopcijfers af hadden moeten gaan, had Vijftig tinten grijs misschien wel op plek 1, 2 en 3 in deze lijst gestaan. Het zijn onmiskenbaar de boeken van 2012. Er werd het meest over gesproken, het meest op gezocht, etc. Dat rechtvaardigt maar één plek in deze top 10: de nummer 1. En dat komt niet zozeer door de inhoud, want er zijn net zoveel fans als tegenstanders van deze boekentrilogie.


Reageer hier en praat mee!