Naar boven

De klassieker: Ajax-Feyenoord

| Geschatte leestijd: 3 minuten

Dit weekend staat bij de echte voetballiefhebber rood omcirkeld in de agenda: de hervatting van de Eredivisie na de winterstop. En hoe! De openingswedstrijden zijn niet mis, maar wij kijken vooral uit naar Dé Klassieker: Ajax-Feyenoord. De redactie zette hun mooiste ontmoetingen uit de geschiedenis op een rij.

Klassiekerkoorts

Wat gaat het worden vandaag in de Arena? Arbiter Pol van Boekel blaast om 14:30 voor de aftrap. De Klassieker geldt als hoogtepunt van het seizoen. In 1921 speelden Ajax en Feyenoord voor de eerste keer tegen elkaar. De naam De Klassieker kwam pas later (1974) en werd bedacht door Nieuwsblad van het Noorden. Sinds juni 2008 Staat de wedstrijd op de vijfde plaats in de 50 Greatest Derbies-lijst van World Soccer. De wedstrijd staat garant voor doelpunten. Slechts een keer werd er met 0-0 gelijkgespeeld. Dat was op 28 oktober 1978 in Amsterdam.

Historische hoogtepunten

5# Feyenoord – Ajax, 29 november 1964, (9-4)

In meerdere opzichten hoort deze editie in deze top5 thuis. Niet alleen was het de eerste keer dat Johan Cruyff voor Ajax naar de middenstip mocht lopen, jeugdspeler Hans Venneker had nog maar net zijn Feyenoord-debuut gemaakt en mocht starten in de basis. En hoe! Hij scoorde vijf keer en verzekerde zichzelf daarmee van een basisplaats. Het werd de vijfentwintigste overwinning op Ajax in 53 officiële wedstrijden met een einduitslag van 9-4. De Ajacieden hadden vele jaren later nog altijd het excuus dat doelman Bertus Hoogerman die dag de contactlenzen van zijn vrouw in had… Het publiek schreeuwde om de tien, maar dat had – technisch gezien – niet eens gekund: de oude scoreborden liepen maar tot negen…

4# Ajax – Feyenoord, 10 maart 1968 (1-0)

Seizoen 1967-1968 was een topseizoen voor Ajax. De club werd voor de derde maal op rij landskampioen en daarvoor was een overwinning op de Rotterdammers noodzakelijk. Feyenoord was op dat moment de grootste titelgegadigde, maar gaf die positie uit handen in het duel van het jaar. Overigens zou de klassieker al op 21 januari in het Olympisch Stadion zijn gespeeld, maar die wedstrijd werd met 1-1 gestaakt wegens dikke mist. En dat was geen overbodige maatregel, want Ajax-doelman Gert Bals zag geen hand voor ogen. Ajax won met 1-0 dankzij een doelpunt van Ruud Suurendonk.

3# Ajax – Feyenoord, 1 november 1975 (6-0)

De hoofdrol in deze wedstrijd in het Olympisch Stadion was weggelegd voor Ajax-ster Ruud Geels. Ajax versloeg Feyenoord die dag met 6-0, waarvan Geels er vijf voor zijn rekening nam. Geels zelf zat er vooral mee dat zijn zesde doelpunt werd afgekeurd. Verder herinnert niemand zich dat meer. Wel blijven de beelden van de vijf doelpunten op het netvlies hangen: stuk voor stuk beauties. Een van zijn treffers, een snoeiharde kopbal, werd aan het einde van het seizoen bekroond tot doelpunt van het jaar. Geels kopte de loepzuivere voorzet van Gerrie Mühren als een komeet achter Feyenoord-doelman Eddie Treijtel. Geels zou hierover zeggen: “Ik zweefde als een vliegtuig boven Willem van Hanegem, hij was kansloos. Achteraf zei hij dat het leek alsof ik uit de lichtmasten kwam gevallen.”

2# Ajax – Feyenoord 9 oktober 1921 (2-2)

Op 9 oktober 1921 speelde de ‘eliteclub’ Ajax voor het eerst tegen ‘arbeidersclub’ Feyenoord. Feyenoord is het seizoen ervoor gepromoveerd naar de Eerste Klasse. De Amsterdammers reizen hiervoor naar Rotterdam af. Om problemen door de verwachte massale belangstelling te voorkomen organiseert Feyenoord een –in deze tijd nog ongebruikelijke- voorverkoop. Ajax neemt nog voor rust de leiding (0-2), Feyenoord komt na rust terug (1-2). In de 75e minuut wordt Ajacied Fons Pelser van het veld gestuurd. Niet met een rode kaart, want die werd pas een halve eeuw later ingevoerd. Feyenoord mist de strafschop en krijgt nog een doelpunt tegen. Uiteindelijk zet de Feyenoorder Formenoy kort voor tijd de eindstand (2-3) op de borden. Maar… direct na de wedstrijd tekenen de Rotterdammers protest aan tegen de eerste goal van Ajax. Enkele weken later buigt de protestcommissie zich hierover en wordt besloten het eerste doelpunt van Ajax te annuleren. En zo eindigt de eerste Klassieker in een gelijkspel: 2-2.

1# 8 maart 1995 Ajax – Feyenoord, (1-2)

Voor de halve finale van de Nederlandse beker kwam Feyenoord op bezoek bij Ajax. De laatste jaren waren de Rotterdammers niet zo succesvol geweest bij deze ontmoetingen. Na 90 minuten stond het gelijk: 1-1 (Ronald de Boer voor Ajax en een penalty van Ruud Heus in de slotfase voor Feyenoord). De spiksplinternieuwe regel trad in werking: de golden goal. Het eerste deel van de verlening bleef doelpuntloos, maar in de tweede helft kwam een lange bal vanuit de Feyenoord defensie naar voren. De Ajax-verdediging had niet op Mike Obiku gerekend en zo werd de uitslag 2-1. Feyenoord zou dat jaar voor de vierde keer in vijf jaar bekerwinnaar worden.

Meer lezen?

Over de voetbalhelden van toen en nu. Bijvoorbeeld over Johan Cruijff, Willem van Hanegem of Sjaak Swart. Toppers van wie we de namen nog dromen: Coen Moulijn, Johan Neeskens, Dennis Bergkamp en Marco van Basten . Of over Nikklas Nilsson en vergeet die andere Zweedse spits niet: Ove Kindvall. Hij bezorgde Feyenoord in 1970 met zijn winnende doelpunt de Europacup I.


Reageer hier en praat mee!