Naar boven

De godfather van de sprookjes: Hans Christian Andersen

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Het bedenken van goede sprookjes is nog helemaal niet zo makkelijk. De gebroeders Grimm deden hun best maar kwamen niet verder dan het veranderen van andermans verhalen. Hans Christian Andersen verzon ze wél zelf en is daarom wat ons betreft de Godfather van de sprookjes.

Deense schrijver en dichter

Op de redactie van Uitgelicht! zijn we het roerend met elkaar eens dat Hans Christian Andersen de godfather is op het gebied van sprookjes. De schrijver, die is geboren in Denemarken, is verantwoordelijk voor een groot aantal sprookjes die jij als kind waarschijnlijk wel eens voorgelezen hebt gekregen.

Maar, voordat Andersen zo bekend werd met zijn sprookjes had hij het zwaar. Het was niet iemand die gemakkelijk contact legde met andere mensen. Hierdoor was hij vaak slachtoffer van pesterijen. Ondanks het feit dat hij het nooit bevestigd heeft, zijn veel mensen overtuigd van het feit dat één van zijn meest bekende sprookjes autobiografisch is. Het gaat hier om ‘het lelijke eendje’. In dit verhaal, voor het geval je hier nog niet bekend mee bent (wat we ons bijna niet kunnen voorstellen), wordt het zwarte eendje in het begin maar niet geaccepteerd door de andere zwanen tot het veranderd is in één van de meest prachtige zwanen die ooit. Een soortgelijk verhaal dus voor Hans Christian Andersen omdat hij in het begin ook door niemand geaccepteerd werd, maar later zeer succesvol werd als schrijver en dichter.

Talloze sprookjes

Nu is het niet zo dat alle bekende sprookjes bedacht zijn door Hans Christian Andersen. Dat zou teveel eer zijn. Hieronder een kleine opsomming van een aantal bekendere sprookjes van de bekende Deen.

De prinses op de erwt
De nieuwe kleren van de keizer
De Chinese nachtegaal
Het lelijke eendje
De kleine zeemeermin
De rode schoentjes
Het meisje met de zwavelstokjes
Het tinnen soldaatje
De sneeuwkoningin
Duimelijntje
De wilde zwanen
De tondeldoos
Klaas Vaak
De mestkever

Meer grootmeesters

Naast Hans Christian Andersen zijn er ook andere schrijvers die bekende sprookjes hebben bedacht. De gebroeders Grimm zijn ook verantwoordelijk voor veel bekende sprookjes. Onder andere Repelsteeltje, Roodkapje, Assepoester, Hans en Grietje, Doornroosje en Sneeuwwitje. Feit is alleen wel dat de gebroeders Grimm veel van de sprookjes niet helemaal zelf bedachten. Ze verzamelden werk van andere dat ze vervolgens naar eigen smaak veranderden.


Reageer hier en praat mee!