Naar boven

De Furby is terug

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Elke generatie kent zijn eigen speelgoedrages. Of het nu de Jojo was uit de jaren 30 of de Tamagotchi uit de jaren 90. Uitgelicht! zocht uit hoe het nu eigenlijk met deze voormalige rages is. Zijn ze nog steeds te koop? Dit keer de Furby, waarvan we in het najaar een nieuwe versie kunnen verwachten.

27 miljoen exemplaren

Rijen voor de winkels en prijzen die zich in no time verdrievoudigden. Dat gebeurde in 1998 met de Furby. Dit pluche, elektronische beestje, een soort kruising tussen een hamster en een uil, was een wereldwijde hype. In een jaar gingen er maar liefst 27 miljoen exemplaren van over de toonbank. Iedereen wilde een Furby, maar waarom?

Het succes van de Furby was te danken aan 2 kenmerken: het uiterlijk en het leervermogen. Met grote bewegende ogen keek de Furby je aan en met zijn schattige wimpers was hij gewoon weg onweerstaanbaar. Daarnaast kon je de Furby van alles leren. Taal bijvoorbeeld. Uit zichzelf praatten de beestjes onverstaanbaar Furby’s, maar na verloop van tijd begonnen ze beter Engels te praten. Ook konden ze met elkaar communiceren. Via een infraroodverbinding maakten ze contact met elkaar en wisselden ze woorden met elkaar uit. Deze interactiviteit en meer (je kon er nog veel meer mee uithalen) maakten de Furby tot een levendig schepsel. Het ideale niet-levende huisdier.

Furby komt terug

Zoals met de meeste rages verdween de Furby weer net zo snel als dat die was gekomen. In 2005 kwam er wel een 2e generatie op de markt, maar die wist het succes van 1998 niet te evenaren. Misschien gaat de 3e generatie dat wel doen. Speelgoedfabrikant Hasbro brengt dit najaar de nieuwe Furby op de markt. Wanneer en wat de prijs wordt, is niet precies bekend. Er is wel het een en ander uitgelekt over de functionaliteit. De ogen zijn LCD-schermen, het zal rubberen oren hebben die kunnen bewegen, het heeft aanraaksensoren zodat het goed voelt wanneer het geaaid of gekieteld wordt en met een iPad-app kun je je nieuwe vriend de Furby-taal leren en het te eten geven.

Het technologie weblog Engadget testte de nieuwe Furby al in onderstaande video. Zo op het eerste gezicht belooft het net zo leuk te worden als de eerste versie. Maar we moeten nog even geduld hebben tot het najaar. En wie weet groeit het weer uit tot een rage. Eentje voor de nieuwe generatie.


Reageer hier en praat mee!