Naar boven

De favoriete kinderboeken van Jan Terlouw

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Hij schreef de prachtigste kinderboeken, maar las zelden een boek voor aan zijn kinderen. Hij verzon verhalen liever zelf. Er is één uitzondering… Het favoriete kinderboek van Jan Terlouw (79 jaar).

Favoriete kinderboek toen u kind was

“Mijn favoriete kinderboek toen ik kind was, is Alleen op de wereld van Hector Mallot. Dat vond en vind ik nog steeds een heel volledig boek. Het is een mooi avontuur met een goed verhaal, waarin je ook veel te weten komt van het Frankrijk van die tijd, van de sociale verhoudingen, de heersende tijdsgeest. Hartstikke boeiend. Ik las het toen ik 10 jaar was. Toen las ik ontzettend veel; er was natuurlijk oorlog en je had geen tv. Het is ook het enige boek dat ik mijn eigen kinderen voorgelezen heb. Ik bedacht altijd zelf verhalen.”

Favoriete kinderboek nu

“Die heb ik niet. Hoe zou ik die moeten hebben? Mijn kinderen zijn al groot dus ik heb geen reden om kinderboeken te lezen. Ook toen mijn kinderen klein waren kende ik de kinderliteratuur slecht. Ik verzon altijd zelf verhalen. Als ik een bepaald onderwerp of gedachtewisseling wou starten bij mijn kinderen bedacht ik een verhaal die daarover ging. De toon in kinderboeken is wel veranderd. Toen ik zelf kind was, was de toon: jullie kinderen zijn stout zijn en als jullie maar goed genoeg jullie best doen belanden jullie op het rechte pad. Nu is de toon: ‘denk eraan dat je op weg bent naar een wereld vol onrecht, je moet zelf zorgen dat je een andere pad inslaat’. Maar daar heb ik mede zelf voor gezorgd natuurlijk, met mijn boeken.”


Reageer hier en praat mee!