Naar boven

De debutant: Eowyn Ivey

| Geschatte leestijd: 2 minuten

Omdat we bij Uitgelicht! graag nieuwe schrijvers ontdekken, besteden we maandelijks aandacht aan een veelbelovende debutant. Eowyn Ivey is er zo eentje. Deze Amerikaanse schrijfster maakte in eigen land indruk met haar debuut Kind van sneeuw.

Kind van sneeuw

Kind van sneeuw speelt zich af in Alaska, de plek waar Ivey zelf ook woont. Het is 1920 en het jonge echtpaar Mabel en Jack heeft het moeilijk. Jack gaat gebukt onder de enorme hoeveelheid werk op de boerderij en het leven in zo’n onherbergzaam gebied. Zijn vrouw Mabel worstelt met het verdriet over het verlies van haar baby en met het feit dat ze geen kinderen meer kan krijgen. Bij de eerste sneeuwval van het seizoen maakt het echtpaar in een opwelling een kind van sneeuw. De volgende morgen is de sneeuwpop verdwenen, maar vangen ze een glimp op van een blond meisje dat door het bos rent. Het kleine meisje, dat zichzelf Faina noemt en zo uit een sprookje lijkt te zijn gewandeld, verovert al snel hun harten, en ze zien haar maar al te graag als hun dochter. Langzamerhand wordt Faina, een ontembaar meisje dat zich beter thuis voelt in de ruige natuur dan op hun boerderij, onderdeel van hun leven. Maar naarmate hun liefde voor haar groeit, neemt ook het besef toe dat zij hun hart kan breken.

De manier waarop ze het verhaal vertelt van Mabel voelt als realistisch en mysterieus als de eerste sneeuwvlok van de winter

Kritieken

Het debuut van Eowyn Ivey is in de hele wereld enthousiast ontvangen. De meeste Amerikaanse media spreekt van een authentiek, klassiek sprookje. En dat is niet zo raar. Inspiratie kwam van een oud Russisch volkssprookje. Ivey verplaatste het naar de wildernis van Alaska. Het boek ademt de sfeer van het prachtige winterse landschap van Alaska. In die setting komt het verhaal tot leven. Het talent van Eowyn Ivey om verhalen te vertellen wordt alom geroemd. “De manier waarop ze het verhaal vertelt van Mabel, een vrouw van middelbare leeftijd op zoek naar haar doel in het leven, voelt als realistisch en mysterieus als de eerste sneeuwvlok van de winter”, volgens de Boston Globe.

Nu de winter lijkt te zijn vertrokken uit Nederland en België is dit een boek, waarmee je het gevoel van sneeuw, ijs en kou nog even vast kan houden. Het debuut van Eowyn Ivey is er eentje om niet links te laten liggen. Zeker als je een fan bent van fantasierijke, sprookjesachtige romans is Kind van sneeuw een absolute aanrader.

1/6
Aanbevolen

Reageer hier en praat mee!