Naar boven

De 5 beste gouden kalveren

| Geschatte leestijd: 2 minuten

Het Nederlands Film Festival vindt al jaren plaats in Utrecht en ieder jaar kijkt heel Nederland uit wie dit keer de gouden kalf wint voor beste Nederlandse film. Aangezien wij niet kunnen wachten tot we weten wie er dit jaar heeft gewonnen hebben een to 5 samengesteld met de beste 5 gouden kalveren ooit.

 • 5/5
  2006

  Zwartboek

  Lees meer
  De grootschalige film Zwartboek verdiende uiteindelijk 3 gouden kalveren tijden het Nederlands Film Festival in 2006. Naast die van beste lange speelfilm vielen ook regisseur Paul Verhoeven en actrice Carice van Houten in de prijzen. Zwartboek gaat over de joodse vrouw Rachel Stein die in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog alsnog op het punt staat om opgepakt te worden door de Duitsers. Ze slaat op de vlucht, maar het veilige en onbezette deel van Nederland bereiken blijkt geen eenvoudige opgave.
  • 4/0
   Lees meer
   De Tweeling ontving slechts 1 Gouden Kalf maar werd, ten opzichte van andere Nenderlandse films, wél genomineerd voor beste buitenlandse film voor de Oscars. Het gouden beeldje ging uiteindelijk naar de Canadese film The Barbarian Invasions maar een Oscarnominatie voor een Nederlandse film, dat komt niet zo vaak voor. De Tweeling vertelt het verhaal van 2 zusjes die na de dood van hun ouders zeer verschillend worden opgevoed. Ze proberen met elkaar in contact te blijven maar de Tweedewereld Oorlog zorgt ervoor dat dit nagenoeg onmogelijk is.
   • 3/0
    Lees meer
    In 1993 was het de film De Kleine Blonde Dood de Gouden Kalf voor Beste Nederlandse Film won. De film werd geregisseerd door Jean van de Velde en had hoofdrollen voor Anthonie Kamerling en Olivier Tuinier. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Boudewijn Büch uit 1985 en was een groot succes in de Nederlandse bioscopen. De film gaat over de naïeve en egoïstische Valentijn die plotseling vader wordt. Hij moest zijn levensstijl drastisch veranderen en ook nog eens het gevecht met de moeder van het kind aan wat betreft de voogdij.
    • 2/0
     1995

     Zusje

     Lees meer
     Zusje won in 1996 een Gouden Kalf voor beste Nederlandse speelfilm en gaat over de contactgestoorde Martijn. Hij heeft een flinke obsessie voor zijn 5 jaar jongere zusje en om dichterbij haar te zijn besluit hij een documentaire over haar te maken en langzamerhand begrijpt de kijker waar de obsessie van Martijn vandaan komt. De film is voor een groot gedeelte gefilmd door de camera van Martijn waardoor de kijker dicht op het verhaal zit. Ook was dit één van de eerste ‘point of view-films’ die gemaakt werd.
     • 1/0
      2000

      Lek

      Lees meer
      De film Lek werd in 2000 viervoudig winnaar van de Gouden Kalf en dat is de reden waarom de film op de eerste positie staat in deze top 5. De film won uiteindelijk de prijs voor beste regie en beste scenario (allebei voor regisseur Jean van de Velde), beste lange speelfilm en Victor Löw, die de geweldige badguy Jacks speelt kreeg een Gouden Kalf voor beste acteur (Victor Löw). Zelden hebben we zo’n goede Nederlandse actiefilm gezien waarin bijna alles klopt. Hopelijk duurt het niet lang voordat er weer een Lek wordt uitgebracht.
     1/6
     Aanbevolen

     Reageer hier en praat mee!