Naar boven

Wie jarig is trakteert: BK viert 165 jaar potten en pannen

Gesponsord bericht | | Geschatte leestijd: 3 minuten

Het begon 165 jaar geleden allemaal met Hendrik Berk uit Kampen. In zijn werkplaats bedacht hij een eigen potten- en pannenlijn die tot op de dag van vandaag in bijna geen enkel Nederlands huishouden ontbreekt. Hoog tijd om dat te vieren!

Diner Jaarkaart

Wie jarig is, die trakteert. En daarom krijg je bij aankoop van een nieuw BK-product een gratis Diner Jaarkaart. Die kaart is goed voor 25% korting op iedere restaurantrekening – en hij is ook nog eens meerdere keren te gebruiken. Deze actie loopt nog tot en met 31 december 2016 en de Diner Jaarkaart mag geactiveerd worden tot 28 februari 2017. Een mooi cadeau, toch?

Bekijk hier alle producten van BK

Terugblik
Behalve tijd voor een traktatie is het ook tijd voor een terugblik. BK is al 165 jaar niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Grote kans dat er een aantal potten en pannen in het keukenkastje staan waar oma nog mee heeft gekookt. De producten van BK worden namelijk vaak van generatie op generatie doorgegeven.

BK

Emaille

De geschiedenis van BK gaat helemaal terug tot aan 1851. In dat jaar begint Hendrik Berk in Kampen met het produceren van melkbussen, potten en pannen. In 1891 slaagde zijn zoon erin de pannen van een beschermend laagje emaille te voorzien. In 1926 maakte de BK Fortalit z’n entree, een braadpan van emaille die tot op de dag van vandaag (goed) wordt verkocht.

Fabriek
Al snel werd Hendriks werkplaats veel te klein. In 1889 werd een fabriek uit de grond stampt. In het plaatsje Brunnepe waren aan de IJssel meer dan 700 mannen in de weer met de potten en pannen van BK. Dat moest ook wel, want stilstaan was er niet bij. In 1931 gingen steeds meer Nederlandse huishoudens over op elektrische – en gaskookfornuizen. Dat vroeg om een nieuw soort pannen. BK speelde daar op in door met producten van aluminium op de markt te komen.

BK

Kookwedstrijd
In 1951 vierde BK het 100-jarig bestaan. Dat werd gevierd met een kookwedstrijd in Den Haag. 150 huisvrouwen (het waren natuurlijk wel de jaren vijftig) bonden het schort om, om de sterren van de hemel te koken.

BK

Edelstaal

1963 was ook een belangrijk jaar voor BK. In dat jaar introduceerde het bedrijf de eerste pannen die waren gemaakt van 18/10 edelstaal. Deze roestvrijstalen kookpannen werden verkocht als BK Karaat – en ze zijn nog steeds verkrijgbaar onder die naam. Heel veel nieuwe pannenseries zijn gebaseerd op deze productlijn.

Sandwichbodem
Kenmerkend voor de pannen van BK is de bodem. Ze introduceerden de ‘sandwichbodem’: die zorgt ervoor dat een kookpan sneller opwarmt en de warmte beter verdeelt. Met hun innovatieve koudgrepen waren ze hun tijd ook ver vooruit.

Design Award

Veiligheid staat bij BK hoog in het vaandel. In 1999 bedachten ze een techniek om de pan veilig af te gieten. Bij de Q-Liniair pannenserie werd het mogelijk om overtollig kookvocht eenvoudig en volledig af te gieten dankzij de deksel die onder de rand van de pan vergrendeld kan worden. In 2004 kreeg de Q-Liniair lijn een update met een nauwkeurige maatverdeling en hooggeplaatste handgrepen. Dat slimme ontwerp leverde BK onder meer de RedDot Design Award op.

BK

 

Keramische coating
In 2006 staat het merk opnieuw vooraan als het aankomt op innovatie. Naar aanleiding van de omstreden PTFE (beter bekend als Teflon) introduceert BK een keramische coating die milieuvriendelijk wordt geproduceerd en veel heter wordt dan de reguliere anti-aanbaklaag. Inmiddels is het aantal koekenpannen met zo’n keramische coating aanzienlijk uitgebreid.

Innoveren

Kortom: BK heeft al een lange weg afgelegd, maar stopt nooit met innoveren. Maar het begrijpt ook dat je niet iedere avond zin hebt om achter de potten en pannen te staan. Daarom geven ze de Diner Jaarkaart weg aan iedereen die een nieuw product van BK aanschaft. Dat betekent 25% korting op de totale restaurantrekening. Driewerf hoera!


Heb jij al een pan van BK in het keukenkastje?