Naar boven

Bellen met… Bibi Dumon Tak

| Geschatte leestijd: 1 minuut

Begin deze week werd de Gouden Griffel van 2012 uitgereikt. De jury koos uiteindelijk voor het boek Winterdieren van schrijfster Bibi Dumon Tak die eerder al 4 Zilveren Griffels won. Uitgelicht! belde haar op om te kijken of ze inmiddels een beetje is bijgekomen na het winnen van deze prijs.

5 x is scheepsrecht

Nadat Bibi Dumon Tak 4 Zilveren Griffels won (Het koeienboek, Camera loopt… actie!, Bibi’s bijzondere beestenboek en Fiet wil rennen) won ze dit keer de hoofdprijs voor haar boek Winterdieren: de Gouden Griffel. “Natuurlijk ben ik ontzettend blij. Het is iets heel speciaals. Het is namelijk iets voor altijd. Als kind weet je al dat de Gouden Griffel iets heel speciaals is, en nu heb ik hem zelf. Dat is natuurlijk hartstikke gaaf en een grote eer. Vier jaar geleden won mijn man een Gouden Griffel en hij wordt daar nog steeds over aangesproken. Ik besef dus goed hoe groot deze prijs is”.

Tijdens het schrijven houdt Bibi geen rekening met het winnen van eventuele prijzen. Ze doet gewoon hetgeen ze het liefste doet: “Ik ben helemaal niet bezig met die griffels. Ik had deze prijs ook helemaal niet verwacht. Waarom ik hem gewonnen heb? Misschien omdat ik informatieve teksten op een zeer verhalende manier vertel. De jury noemde Winterdieren een parel onder de non-fictie. Ik heb in dit boek de tijd genomen de dieren uitgebreid te beschrijven. In mijn vorige boek stonden weliswaar veel meer dieren, maar ze kregen ieder veel minder ruimte. Nu is er veel meer diepgang en dat zou heel goed een doorslaggevende factor kunnen zijn”.

Volwassen roman

Nu Bibi de hoogst haalbare prijs op de schoorsteenmantel heeft staan zou je denken dat ze misschien wat anders wil gaan doen, maar dat is niet het geval: “De prijs en de bevestiging dat je ergens goed in bent is hartstikke leuk, maar ik ga de dingen die ik doe nu niet anders doen. Bovendien haal ik er nog veel te veel plezier uit. Ik merk dat ook aan de mensen om me heen. Een goed kinderboek is namelijk ook geschikt voor volwassenen. Laatst heb ik nog ontzettend genoten van de boeken van Astrid Lindgren, en dan ben je een goede kinderboekenschrijver.” Toch wordt in het gesprek duidelijk dat Bibi haar horizon ook wil verbreden. Ze is namelijk bezig met haar eerste roman voor volwassenen: “Het boek waar ik nu mee bezig ben is inderdaad voor volwassenen en het proces is allemaal heel spannend. Ik ga heel anders te werk. Je kan het een beetje vergelijken met lopen door een vreemde stad waar je de taal niet verstaat. Je moet je alles opnieuw eigen maken, het is een hele zoektocht, maar die zoektocht vind ik spannend, of het nu lukt of niet.


Reageer hier en praat mee!