Naar boven

Arne & Carlos over breien, boeken en creativiteit

| Geschatte leestijd: 2 minuten

De scandinavische Arne Nerjordet en Carlos Zachrison zijn designers, textiel kunstenaars en schrijvers. Ze zijn bekend van hun boeken en kleurrijke designs. Hun werk is geïnspireerd op hun leven in Noorwegen. Een gesprek over breien, boeken en creatief zijn.

Liefde en passie van Arne & Carlos

Arne & Carlos nemen je mee naar hun thuisland Noorwegen in Noors breien. Naast verhalen en anekdotes over de breitraditie die het land rijk is, vind je in de boeken uiteraard ook praktische breipatronen die je zelf kunt maken. Daarnaast hebben ze pas een boek gemaakt over zelf een boek creëren: Maak je eigen boek. Arne & Carlos vertellen ons over hun liefde voor boeken, naast hun bekende passie voor breien.

Is breien een typisch Noorse traditie?
Ja, we hebben tradities die al heel lang bestaan, breien is daar één van. We denken vanwege de koude winters hier. Wol is lekker warm en leuk.

strikkedukker_475_dg_87518

Rust

Wanneer en waarom zijn jullie begonnen met breien?
Het brengt rust en het is erg leuk om te doen. Het is ook fascinerend dat je iets moois kan creëren met alleen draad en naald. Arne begon met breien toen hij vijf jaar oud was. Toen zat hij nog niet een op school. Ik, Carlos, leerde breien op school. Ik ben een poos gestopt, maar sinds tien jaar ben ik weer fanatiek bezig.

Denken jullie dat breien onderschat wordt?
We hebben gehoord dat breien heel gezond voor je is. Het vertraagt je hartslag en je wordt er rustig van. Ik denk niet dat veel mensen dat weten.

Wat zijn jullie favoriete patronen?
We houden van de Noord-Europese patronen en van de patronen van Shetlandeilanden. Maar als we een favoriet moeten kiezen gaan we voor een patroon uit het Zuid-Noorse Setesadal, waar de grootmoeder van Arne vandaan komt.

Arne en Carlos uit Bloemetjes breien
Je hebt geen fantasie nodig om te kunnen breien of een boek te maken. Je moet het gewoon doen, zonder veel na te denken.
Arne en Carlos

Inspiratie

Hoelang blijft de hype nog voortduren?
Het is niet echt een hype. Breien is al jaren populair, vanaf midden jaren negentig zijn veel mensen geïnspireerd door de gewaden van Alexander McQueen. Breien is er altijd al geweest. Het verschil is dat steeds meer mensen meedoen, mensen beginnen steeds jonger met breien.

Breien en boeken maken zijn twee verschillende dingen. Hoe kwamen jullie op het idee om een boek te schrijven over boeken maken?
We hebben met verschillende materialen gewerkt tijdens onze carrière. Wij vonden het ontwerp proces en de inspiratie interessant. Maak je eigen boek gaat over creatieve ideeën delen en mensen inspireren om creatief te zijn.

Wat is de moeilijkste stap in het proces van een boek maken?
Het is niet moeilijk! Je hebt alleen wat tijd nodig en wat materiaal: papier, naald, draad enzovoort. Het is zeker weten makkelijker dan breien. Misschien vinden mensen het lijmgedeelte wat minder leuk. Als je niet voorzichtig bent, kan het rommelig worden. Voor de rest kan iedereen het!

Arne en Carlos auteursfoto Breien op hun sloffenx

Kampvuurtje

Wat staat nog op jullie wenslijst?
Op dit moment hebben we alles wat willen! Maar als we iets moeten kiezen is het wat meer vrije tijd. We zouden graag wat vaker in de tuin zitten of voor een kampvuurtje met een kop chocolademelk.

Denken jullie dat meer mannen zijn gaan breien nu jullie zo populair zijn?
Nee, in ieder geval niet in onze generatie. Maar we merken wel dat we de jongere generaties inspireren. Ze staan er meer voor open en zullen niet meer zo snel zeggen dat breien alleen voor vrouwen is. Hopelijk zal er in de toekomst ook meer gelijkheid zijn tussen mannen en vrouwen op gebied van breien.

voorbeeld-bannerde goedeac

Lees meer

Voor meer artikelen over boeken kijk je op de boekenredactiepagina. Wil je meepraten over boeken? Volg dan onze Facebookgroep Boeken van ons allemaal – bol.com


Reageer hier en praat mee!