Naar boven

Kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog

| Geschatte leestijd: 2 minuten

Komende donderdag is het 5 mei. De nationale feestdag waarop we de bevrijding van de Duitse bezetting vieren en stil staan bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Maar, hoe leg je dit uit aan kinderen?

De Tweede Wereldoorlog uitleggen aan kinderen is altijd lastig, maar wel belangrijk. Elke oorlog laat zijn sporen en verhalen na. Een goede manier om kinderen kennis te laten maken met de Tweede Wereldoorlog is dan ook door middel van verhalen. Nog beter; verhalen over leeftijdsgenootjes die leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Misschien ken je de indrukwekkende serie 13 in de oorlog? Deze serie, die ook in boekvorm is uitgegeven, neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien. Kan jij het je voorstellen?

Kinderboeken over de oorlog

Kinderen met een ster van Martine Letterie
In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Ze baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten. Rick de Haas bracht de verhalen tot leven via bijzondere illustraties. Zo maakt Kinderen met een ster de gebeurtenissen van toen toegankelijk voor de kinderen van nu.

Buiten is het oorlog van Janny van der Molen
Buiten is het oorlog is een herschreven versie van het verhaal van Anne Frank. Buiten is het oorlog is tot leven gebracht door de kleurrijke illustraties van Martijn van der Linden, speciaal voor kinderen vanaf acht jaar. Het boek is een zorgvuldige en liefdevolle beschrijving van Annes leven die inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft.

De_bevrijding_van_Utrecht_door_Canadese_militairen

Voor oudere kinderen

Oorlog in de klas van Theo Engelen
Voor oudere kinderen zijn genoeg interessante boeken. Zo schreef Theo Engelen Oorlog in de klas. Oorlog In de klas is een verhaal over de jonge Lex wiens vader lid is van de NSB. Lex is verliefd op zijn Joodse klasgenootje Roos. Dit zorgt voor problemen wanneer zijn vader de SS’ers niet tegenhoudt als Roos naar Kamp Vught moet. Het boek geeft goed weer hoe de oorlog mensen uit elkaar drijft.

Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens
In Oorlogsgeheimen beleef je de oorlog door de ogen van de elfjarige Tuur. Hij leeft in een door de Duitsers bezet Zuid-Limburgs dorp en ziet de oorlog steeds dichter bij komen. Samen met zijn buurmeisje Maartje komt hij er beetje bij beetje achter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen.

maxresdefault

Het Achterhuis van Anne Frank
Het originele dagboek van Anne Frank moet je natuurlijk gelezen hebben. In haar dagboek beschrijft de 13-jarige Joodse Anne haar leven tijdens de oorlog. Ze vertelt over haar angsten, dromen, over vriendschap en verraad.

Dromen van vrijheid van Lieke van Duin
In Dromen van vrijheid wordt Marja’s vader krijgsgevangenen gemaakt en moet de rest van het gezin naar een kamp. Marja moet nu opeens de oudste zijn. Toch geeft ze de moed niet op.

Mijn zusje van Inez van Loon
Wat als je niet anders kan dan leven met de dag? Mijn zusje beschrijft de levenswijze van zigeuners, ook wel ‘Sinti’ genoemd. Hierdoor ervaar je de oorlog vanuit een ander perspectief en lees je over het vaak vergeten leed van zigeuners tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.


Welk oorlogsverhaal is jou het best bijgebleven?