• header2

Win ‘Turks Fruit’ van Jan Wolkers

Zaterdag 23 maart 2013 | Geschatte leestijd: 1 minuut Win ‘Turks Fruit’ van Jan Wolkers

Het is Boekenwinnenweek bij bol.com! Iedere dag belichten we een auteur die in eerdere jaren het boekenweekgeschenk geschreven heeft en geven we ook drie van zijn of haar boeken weg! Vandaag de laatste in de serie: ‘Turks Fruit’ van Jan Wolkers.

De man

Wolkers was het natuurmens in de Nederlandse literatuur. Als schrijver en als mens stond hij symbool voor de nieuwe wind die vanaf de jaren zestig door Nederland blies. Op de overbekende fluittonen in de verfilming van zijn werk Turks Fruit gaf Wolkers vorm aan de nieuwe onbevangenheid en de tegendraadsheid die bezit van Nederland nam in die jaren. Een weg die Wolkers ook aan den lijve heeft bewandeld. Hij werd in 1925 geboren in een streng gereformeerd gezin en ervaarde van dichtbij hoe verstikkend het leven in het verzuilde milieu in ons land kond zijn. Een leven dat hij pijnlijk eerlijk beschreef in zijn boeken als Terug naar Oegstgeest en Kort Amerikaans. Een milieu dat hij ook afbrak in ontwapend directe boeken als Turks Fruit, een boek waar Nederland nog steeds rode oortjes van krijgt.

Zijn werk

Tussen zijn debuut in 1962 met Kort Amerikaans en zijn dood in 2007 schreef Wolkers tientallen boeken. Zijn werk maakte hem tot onbetwist lid van de na-oorlogse grote vier, samen met Harry Mulish, Gerard Reve en Willem Frederik Hermans. Zelf was Wolkers daar een stuk bescheidener in, hij vond zichzelf in eerste plaats meer een beeldhouwer. Grote werken van Wolkers waren Turks Fruit, waarin hij zo vrij over seks schreef dat het een revolutie ontketende. Het kon en het mocht, net als met veel tot die tijd geldende taboe’s. Ander terugkerend thema is zijn jeugd en de natuur, in boeken als Terug naar Oegstgeest, over zijn strenge jeugd en de dood van zijn vader in De Doodshoofdvlinder. In zijn latere jaren werd Wolkers steeds meer een natuurmens. Wonend op Texel leefde hij temidden van de elementen.Het leverde in de nieuwe eeuw nog een prachtige dvd-serie op genaamd De achtertuin, waarin Wolkers vertelde over het kleine leven in zijn achtertuin.

En het Boekenweekgeschenk

Twee jaar voor zijn dood in 2007 werd Jan Wolkers gevraagd om het Boekenweekgeschenk te schrijven. Het werd Zomerhitte, een boek over een vurige romance tussen een natuurfotograaf en een bloedmooi meisje. Het avontuur speelde op Texel uiteraard, en het bevatte alle elementen van wat Wolkers zo goed maakte: liefde en dood, Kunst en religie, noodlot en geweld. In 2009 werd het boek verfilmd door Monique van de Ven met in de hoofdrollen Waldemar Torenstra en Sophie Hilbrand. Het was het laatste grote werk van een groot schrijver. In 2007 overleed Wolkers op 82 jarige leeftijd.

Meer Jan Wolkers? Ga dan naar bol.com en bekijk zijn hele oeuvre.

Win één van de 3 exemplaren

In het kader van de Boekenweek geven we nu 3 exemplaren weg van Turks Fruit. Wil je er eentje winnen? Laat dan voor het einde van de Boekenweek (dat is op zondag 24 maart) hieronder je gegevens achter.

 • Doe mee en win!

  Win Turks Fruit van Jan Wolkers

  Vul je gegevens in en maak kans op één van de drie exemplaren van Turks Fruit!

 • Je bent er bijna!

  Vul je gegevens in om mee te doen aan deze actie

 • Bedankt!

  Bedankt voor je deelname. Houd je mailbox in de gaten en wie weet ontvang jij die mooie prijs!

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.