• header2

Weekend Woorden: Lennons brieven

Zondag 14 oktober 2012 | Geschatte leestijd: 1 minuut

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat er mensen bestaan die niet weten dat John Lennon is groot muzikant was. Maar, zijn zij ook op de hoogte dat Lennon graag brieven schreef? Beatles-kenner Hunter Davies bundelden de meest opmerkelijke brieven en notities en die zijn nu verkrijgbaar.

Brieven in de uitverkoop

In de tijd dat John Lennon hits maakte met de rest van The Beatles waren er natuurlijk geen smartphones of internet. En aangezien Lennon graag zijn vrienden en familie op de hoogte bracht over hoe hij over bepaalde zaken dacht, gebruikte hij brieven, ansichtkaarten en notitieblokken. Al die documenten zijn jaren lang in het bezit geweest van verzamelaars en zijn ex-vrouw Yoko Ono. Na verloop van tijd kwamen de rechten echter vrij en vanzelfsprekend waren er diverse uitgeverijen die stonden te springen om de rechten van deze documenten over te nemen.
Beatles-kenner Hunter Davies werd door de uitgeverij die de rechten uiteindelijk kocht gevraagd of hij er niet een boek van kon maken. Hij ging akkoord en creëerde uiteindelijk ‘Lennons brieven’ dat nu verkrijgbaar is. Uitgelicht! nam het boek goed door om te zien of het ook daadwerkelijk de moeite waard is om aan te schaffen.

Niet schokkend, wel interessant

We zullen maar direct met de deur in huis vallen. De personen die in de veronderstelling verkeren dat ze schokkende zaken in dit boek gaan aantreffen zullen niet gelukkig worden van Lennons brieven. Het boek is een verzameling van krabbeltjes en aantekeningen die niet bijzonder veel voorstellen. Hunter Davies wist dit ook en zocht daarom een manier om het geheel aantrekkelijker te maken. Daarom ging hij in bepaalde gevallen op zoek naar de mensen die direct of indirect betrokken waren bij zo’n notitie. Hij ging daar vervolgens dieper in op de achterliggende gedachte van de notitie. Opnieuw komen hier geen schokkende zaken naar voren maar voor de mensen die gek zijn op The Beatles en voornamelijk John Lennon is dit wel fantastisch om te lezen.

Een aantal voorbeelden

Maar wat staat er allemaal in dan? Hieronder een aantal voorbeelden van notities die wij tegenkwamen en we de moeite waard vonden:
1. Aan een Lennon fan die de artiest Ono niet waardeerde: “Yoko’s is al een kunstenares voordat jij een groupie werd”
2. Aan een criticaster die het werk van Ono niet mooi vond: “Ik was vergeten dat mensen zoals jij bestonden. Okém jullie bestaan dus wel, en natuurlijk wonen jullie dan in kleine dorpjes in onmogelijke uithoeken van de wereld.”
3. Aan Linda and Paul McCartney: “Ik las jullie brief en vroeg me af welke zure fan van middelbare leeftijd dit had geschreven. Eigenlijk wilde ik niet verder lezen maar ik was toch benieuwd van wie het kwam en tot mijn grote verbazing was jij het Linda!”
4. Aan George Martin, een muziekproducer: “Natuurlijk was George Martin van waarde om onze muziek verder te optimaliseren. Maar om nou een cameraman de eer van de regisseur toe te delen is wat mij betreft overdreven.”

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.