• header2

Weekend Woorden: John Boyne - De witte veer

Zondag 2 december 2012 | Geschatte leestijd: Minder dan 1 minuut Weekend Woorden: John Boyne - De witte veer

Na de wereldwijde bestseller ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ duikt schrijver John Boyne in een nieuwe oorlog. In ‘De witte Veer’ vertelt hij het aangrijpende verhaal van een gewetensbezwaarde in de eerste wereldoorlog.

Treinreis naar Norwich

Hoofdpersoon Tristan Sadler reist in 1919 naar de zus van zijn overleden strijdmakker Will in Norwich met een stapel brieven en een groot geheim. Will is gesneuveld, alleen niet door vijandig vuur. In het heetst van de strijd verklaarde hij zichzelf gewetensbezwaarde, waardoor hij als verrader gefusilleerd is. Dit is echter niet de enige reden van Tristans reis. Hij heeft een nog veel donkerder geheim, dat verstrekkende gevolgen kan hebben voor de rest van hun leven.

De witte veer

De witte veer is de naam die in Engeland gegeven wordt aan gewetensbezwaarden. Als je voor de strijd om deze reden weigerde om te vechten kwam je er meestal nog van af met een baantje als brancardier, maar deed je dat tijdens de strijd, dan werd je ter plekke geëxecuteerd. Dit om ervoor te zorgen dat niet het hele front wegliep tijdens de dramatisch verlopen veldslagen.

Meeleven

Boyne is ijzersterk in het lezers meenemen in een verhaal. Het ze laten inleven in persoonlijke levens, in situaties die nooit zo zwart/wit zijn als ze vaak worden voorgeschoteld. Dat deed hij al op weergaloze wijze in ‘De jongen in de gestreepte pyjama’, en ook in dit boek zit weer een mooie gelaagdheid, waarbij de werkelijkheid altijd meer is dan het lijkt. En dat in een vaart waardoor de 318 pagina’s op zijn voordat je het je lief is.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.