• header2

Weekend Woorden: IV van Arjen Lubach

Zondag 17 februari 2013 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Het leest als een moderne en Nederlandse versie van De Da Vinci Code. Een moord, een puzzel die alleen 1 persoon kan oplossen en een groot (staats)geheim dat koste wat kost een geheim moest blijven. Arjen Lubach schreef met IV een indrukwekkend debuut als thriller-auteur.

profile image Arjen Lubach

Arjen Lubach

Schrijver, cabaretier en televisiepresentator.

meer info

Arjen Lubach

Wat kan Arjen Lubach niet schrijven, vraag je je af na het lezen van zijn eerste thriller IV die op 19 februari uitkomt. Hij schreef al teksten voor televisieprogramma’s als De Wereld Draait Door en Koefnoen, heeft al een aantal filmscripts achter zijn naam staan en vermaakt ons op internet met zijn website De Recensiekoning. Tussen al het schrijven door staat hij ook nog op het theaterpodium met onder andere Het Monica da Silva Trio. Het grote publiek kent hem waarschijnlijk van televisie. Als deelnemer aan Wie is de Mol in 2010 bijvoorbeeld. Of van zijn optreden in 2012 bij het tv-programma De Slimste Mens dat hij won. Dat Arjen Lubach ook al 3 romans schreef zou je bijna vergeten. Zeker zijn laatste roman Magnus is er eentje die je zeker eens zou moeten lezen.

Een groot staatsgeheim

Een thriller had Arjen Lubach nog nooit geschreven, maar daar draait hij zijn hand niet voor om. IV heeft alle ingrediënten in zich die een goede thriller moet bevatten: een sterk en duidelijk verhaal, vaart, spanning en onverwachte wendingen. Het verhaal draait om Elsa. In het vakantiehuis van haar familie in Zuid-Frankrijk krijgt ze te horen dat haar vader in zijn Amsterdamse huis is vermoord. Waarom vraagt Elsa zich af? Hij was een gepensioneerde hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur. Terug in Nederland krijgt ze al snel in de gaten dat haar vader op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim en dat ze zelf wordt verdacht van de moord. Een laatste aanwijzing van haar vader is het begin van een puzzel die leidt tot de bevindingen van haar vader en dus de openbaring van het staatsgeheim.

Op de vlucht voor de politie en een mysterieuze partij die er alles aan doet het geheim niet uit te laten lekken, wordt Elsa geholpen door een bevriende studente van haar vader en Maarten van Eck, een beroemde televisieprofessor en vriend van haar vader. Samen proberen ze de historische puzzel die haar vader heeft achtergelaten zo snel mogelijk op te lossen. Deze leidt ze langs het gebouw van De Nederlandsche Bank, het redactiekantoor van De Groene Amsterdammer, een villa in de Heemskerkse duinen, het huis van de burgemeester van Delft en weer terug naar het familiehuis in Zuid-Frankrijk. Daar komt het enorme staatsgeheim naar buiten. Live op televisie.

Koningshuis

Arjen Lubach heeft zich laten inspireren door een aantal onduidelijkheden in de familiegeschiedenis van het Nederlandse koningshuis. Zonder al te veel te verklappen over het verhaal spelen die een grote rol in IV. Met de aanstaande troonopvolging had Arjen Lubach dit boek niet beter kunnen timen. Het zo actueel als wat. Hij heeft een uiterst moderne thriller geschreven die leest als een trein. Het verhaal grijpt je vanaf bladzijde 1 vast en laat je een paar uur niet meer los. Je kan de op het eerste gezicht ingewikkelde puzzel eenvoudig volgen, zonder dat je nog een keer terug moet bladeren voor een gemist detail. Dat is knap. Daarnaast heeft Arjan Lubach ervoor gezorgd dat veel situaties herkenbaar zijn. Wij begrijpen bijvoorbeeld wel waarom het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Maarten van Rossem en op wie die televisiepresentator aan het einde van het boek is, kunnen we ook wel raden.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.