• header2

Weekend Woorden: Ilja Gort – De vrouwenslagerij

Zondag 9 december 2012 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Na verschillende boeken over wijn en het Franse leven te hebben geschreven, duikt wijnmaker en schrijver Ilja Gort voor zijn nieuwe boek De vrouwenslagerij in het slagersvak. En dan blijkt dat vrouwelijke slagers niet altijd lieverdjes zijn.

De slager als nieuwsbron

De klanten van slager Guy Chevalier komen maar wat graag dagelijks hun stukje vlees halen bij de kleine slagerij in het Franse dorpje Salves. Guy en zijn dochter Bernadette staan namelijk altijd open voor een kletspraatje én weten de laatste roddels. Het leven gaat zijn gangetje in het mooie hooggebergte van de Pyreneeën. Totdat Guy onverwacht sterft.

Drama in het dorp

Het dorp is aangeslagen; hun geliefde slager is niet meer. Dochter Bernadette en haar nietsnuttige man Bruno besluiten de zaak over te nemen. De deuren sluiten is geen optie. Een Frans dorp zonder slager is als een kerk zonder toren. Het kan wel, maar echt helemaal kloppen doet het niet. De overname van Bernadette en Bruno gaat niet ongemerkt. Zodra ze samen de deuren openen begint de ellende; dramatische gebeurtenissen, lugubere incidenten en romantische misverstanden schudden het dorp Salves goed wakker. Wat daarin de rol van de slagersvrouw is, blijkt snel genoeg. En daarin wordt ze bijgestaan door drie andere sterke vrouwen.

Vegetariër omarmt vlees

Ilja Gort weet alles van wijn en weinig van vlees. Hij is namelijk vegetariër. Toch heeft hij een boek over vlees geschreven. Om te weten waar hij over schrijft, liep Gort een week mee bij een Franse slagerij. Hierdoor is De vrouwenslagerij geen anti-vleesboek geworden. Gort noemt zaken gewoon bij de naam en doet daarmee de Franse vleescultuur eer aan. Een cultuur waarin het doden en het eten van dieren de normaalste zaak van de wereld zijn. Een geestig, ontroerend én spannend boek dat doet denken aan de verhalen van Roald Dahl.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.