• header2

Weekend Woorden: Ik, Zlatan

Zondag 4 november 2012 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit jaar is de biografie van Zlatan Ibrahimvic verschenen en we hebben hem nu pas gelezen. En dat is toch wel raar aangezien dit boek ontzettend leuk is om te lezen. Daarbij komt ook nog eens dat we nu heel wat meer sympathie hebben voor deze knettergekke Zweed die geweldig goed kan voetballen.

Enfant terrible

Biografieën kunnen bijzonder interessant zijn om te lezen. Helemaal wanneer de persoon in kwestie geen blad voor de mond neemt en het nodige heeft meegemaakt in zijn carrière. Toen aangekondigd werd dat de professionele voetballer Zlatan Ibrahimovic een biografie uit zou gaan brengen wisten we dat het bestseller zou gaan worden. Het boek is inmiddels al een tijdje op de markt en we begrijpen eigenlijk niet zo goed waarom we het zo lang links hebben laten liggen. Toen we er afgelopen maandag aan begonnen lazen we het namelijk in een paar dagen uit. Zo leuk is het om te lezen over dit ‘enfant terrible’ uit Zweden.

Prachtige anekdotes

Vanzelfsprekend willen we niet teveel weggeven anders ga je het niet boek niet meer kopen. Maar een aantal wat bekendere anekdotes kunnen we natuurlijk wel met je delen. Sterker nog, als je een beetje van voetbal houdt dan weten we zeker dat je het boek hierna best zou willen kopen.

Eén van de personen die behoorlijk onder vuur wordt genomen in het boek is de voormalig trainer van FC Barcelona Pep Guardiola. De twee zijn water en vuur en Zlatan snapt al snel niet waarom hij gekocht is. “Pep Guardiola, trainer van Barcelona, je weet wel, die met zijn grijze doublebreasted maatpakken en zijn tobberige gezicht, kwam naar me toe. Hij keek bedrukt. Ik vond hem in die tijd wel oké, niet direct een Mourinho of een Capello, maar hij kon ermee door. Dit was lang voordat ik ze vroeg of ze twee ziekenwagens bij het trainingsveld neer wilden zetten, just in case dat ik hem zou aanvliegen.”

Verderop in het boek valt de Zweedse spits uit tegen zijn trainer in de kleedkamer: “Jouw ballen zijn net zo groot als die van mijn kinderen. … Jij doet het in je broek voor Mourinho. Loop naar de hel!” In het boek zegt Zlatan dat hij op dat moment een reactie had verwacht van Pep: “Ik was knettergek en je zou verwachten dat Guardiola iets terug zou zeggen, iets in de trant van: ‘Ho, ho, zo praat je niet met je trainer!’ Maar zo is hij niet. Hij is een laf watje. Hij zit nog in de luiers.”

Hoewel er dus behoorlijk wat sappige anekdotes voorkomen in het boek is het niet één en al badboy materiaal wat je leest. Voordat wij het lazen hadden we dezelfde mening als vele andere sportliefhebbers: geweldig goede voetballer, die Zlatan, maar hij is wel een beetje gek in zijn hoofd. Na het lezen van het boek kijken we op een andere manier naar Zlatan. Er is meer sympathie. Dat komt omdat zijn boek niet alleen maar gaat over Pep, Ajax en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola. Het gaat ook over hoe hij opgroeide, zijn instabiele thuissituatie en de gevaarlijke achterstandswijk waar hij opgeroeide: “We deden niet aan knuffelen en dat soort dingen. Niemand vroeg: ‘Hoe ging het vandaag, knulletje van me? Geen volwassene hielp je met je huiswerk of vroeg of je ergens mee zat. Je moest jezelf maar zien te redden en hoefde niet te zeuren als iemand rot tegen je had gedaan.”

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.