• header2

Wachten totdat de Doe Maar-bom valt

Maandag 10 september 2012 | Geschatte leestijd: 2 minuten Wachten totdat de Doe Maar-bom valt

En dat is op 14 september! Op deze dag komt namelijk zowel de dubbel-EP Versies/Limmen Tapes als de complete verzamelbox De Doos van Doe Maar uit. Alle reden dus om deze Nederpop-band in de spotlights te zetten.

Limegroen en zuurstokroze

Doe Maar is één van de succesvolste bands in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Van 1978 tot 1984 produceerden zij een grote reeks hits, maar liefst vier van hun albums haalden een nummer 1-positie in de albumlijsten. Nummers als Smoorverliefd en De Bom zijn ook nu nog bij veel mensen bekend. Het hoogtepunt van hun carrière beleefden de mannen van Doe Maar in 1982 na de doorbraak met de singles Doris Day (van het album Doris Day en andere stukken) en De Bom welke tevens hun eerste nummer 1- hit werd. Hoewel een stuk kleinschaliger (het blijft tenslotte Nederland) deden de hysterische taferelen rondom de band soms wel een beetje aan The Beatles denken. De mannen van Doe Maar stonden op vrijwel alle magazinecovers en hun albums vlogen over de toonbank. Limegroen en zuurstokroze (het handelsmerk van Doe Maar) waren opeens de nieuwe favoriete kleuren van half Nederland.

Mede hierdoor hield de band het in 1984 voor gezien. De mannen hadden grote moeite met het enorme succes van Doe Maar en misten hun privacy, die door hun plotselinge populariteit zo goed als niet meer bestond. Er werden nog twee afscheidsconcerten gegeven en nog een verzamelalbum, met daarop één nieuw nummer, uitgebracht: 5 jaar Doe Maar, het complete overzicht.

In zowel 2000 als 2008 kwam Doe Maar weer bij elkaar voor een serie succesvolle reünieconcerten. Ook Doe Maar! De popmusical gooide in 2007 hoge ogen en sleepte maar liefst vijf van de veertien prijzen bij de John Kraaijkamp Musical Awards in de wacht. Of Doe Maar nu nog steeds zo populair is zullen we zien als het album en de verzamelbox volgende week op de markt komen. Wij kijken er in ieder geval al naar uit!

Versies/Limmen Tapes

Een samenwerking tussen Doe Maar en Nederlands grootste hiphoplabel Top Notch zat al langer in de pijplijn, maar het was er tot nu toe eigenlijk nooit van gekomen. Al in 2000 sprak Doe Maar-zanger Henny Vrienten openlijk zijn bewondering uit voor Extince: hij noemde hem één van de hedendaagse muzikanten die hem inspireert. Recentelijk bleek ook in het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren dat Vrienten en rapper Winston Bergwijn, beter bekend als Winne, veel wederzijds respect hebben voor elkaar. Vrienten zegt dan ook: “Als we nu jong waren geweest, hadden we onze muziek bij Top Notch uitgebracht.” Voor de diehard Doe Maar-fans is deze dubbele EP pure nostalgie gemixt met een hedendaagse sound.

Disk 1 Versies

Voor de EP Versies hebben verschillende artiesten van het label aan de nieuwe opnames hun eigen draai gegeven. Zo creëerden Gers Pardoel en Postman hun eigen versie van het nummer Liever dan lief en werkten Sef en Spinvis aan Doris Day. De Zwolse rappers van de Fakkelteitgroep zijn ook vertegenwoordigd op de plaat. Zij kozen voor het nummer Doe maar net alsof omdat het lekker maatschappijkritisch is, net als veel van hun eigen nummers.

Disk 2 Limmen Tapes

Meer reggae en minder tierlantijnen; dat zijn volgens Doe Maar-zanger en toetsenist Ernst Jansz de ingrediënten voor de zeven oude nummers die in een geheel nieuw jasje zijn gestoken op de Limmen Tapes. “Reggae is een gevoel, misschien wel een levensvisie. Je creëert zelf de weg die je gaat en laat je dan meevoeren met de stroom. Daarom zijn de meeste nummers ook langer dan het origineel: we konden er geen genoeg van krijgen” aldus een enthousiaste Jansz. Zanger Henny Vrienten zegt dat de band op de Limmen Tapes precies klinkt zoals ze het echt gewild hebben.
De Doos van Doe Maar

Voor wie geen nieuwe remakes wil horen maar gewoon het echte, ouderwetse Doe Maar is er De Doos van Doe Maar. Veertien cd’s, tien dvd’s en een boekje vol uniek fotomateriaal zitten er in dit ultieme verzamelwerk. De dvd’s bevatten zo ongeveer al het videomateriaal wat er ooit van Doe Maar is uitgekomen.

En als je na het luisteren van alle nummers en het bekijken van de dvd’s weer zin hebt in een ouderwets optreden van Doe Maar: op 9 oktober geeft de band een uniek en intiem concert in Paradiso voor War Child. De opbrengst van dit concert zal geheel gedoneerd worden aan de projecten van deze organisatie.

Wij zeggen: ‘Laat maar vallen dan… die Doe Maar-bom!’

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.