• header2

Verborgen Parel: Naked II

Donderdag 5 april 2012 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Nog even wachten en dan verschijnt eindelijk een nieuw album van Golden Earring. We hebben de Haagse mannen gemist. Als voorbereiding op de release van Tits ’n Ass (voor de goede orde: dat is de titel van de nieuwe plaat), zijn we oude Earring-platen gaan terugluisteren.

De Naakte Waarheid

Voor het eerst sinds negen jaar verschijnt er dus weer een nieuw album van Golden Earring. De rockband bestaat al sinds mensenheugenis, zo lijkt het soms. De groep werd in 1961 opgericht en bestaat dus al 51 jaar. Ongelofelijk eigenlijk. Tits ’n Ass wordt het 43e (!) album van de Earring en stel je nu eens voor dat je de band niet kende: waar zou je dan in hemelsnaam moeten beginnen als je ze nog zou willen leren kennen?

Ons advies, en dat is zeker niet bindend: luister naar Naked II. In onze ogen één van de allerbeste platen die de mannen ooit hebben gemaakt. We leggen het je graag even uit.

Voor de tweede keer naakt is de tweede unplugged-cd die Golden Earring opnam. Het eerste unplugged-album getiteld The Naked Truth wordt in 1992 opgenomen in Grand Café De Kroon aan het Amsterdamse Rembrandtplein. Het is de tijd van de populaire MTV Unplugged-serie die beeldschone platen opleveren van onder meer Nirvana, Eric Clapton en Bryan Adams.

De stekkers gaan (voor eventjes) uit de gitaren. En dat levert ook voor Golden Earring iets schitterends op; oude nummers als Twilight Zone, Pourin’ My Heart Out Again en het onvermijdelijk mooie Radar Love worden akoestisch ontkleed en samengebundeld levert het een weergaloos album op.
 

De Naakte Waarheid

In 1997 besluit de band een vervolg op te nemen in het Rotterdamse Luxor-theater. Het wordt een album om nooit te vergeten. Een groot aantal klassiekers dat de cut niet haalde bij de eerste unplugged-sessie, wordt nu hartstochtelijk op plaat gezet. Plus twee nieuwe nummers: het voor Anouk, ja: dé Anouk, geschreven Mood Indigo en Burning Stuntman, dat nog door regisseur Dick Maas in een indrukwekkende videoclip wordt gestoken.

Ieder nummer op Naked II zit vol energie. Van de stuwende, bijna opzwepende openingstrack Who Do You Love, het lyrische en zo heerlijk beeldende Mood Indigo ( ‘Van Dyke’s on the slide trombone, through the smoke of the party room’), het pijnlijk mooie Johnny Make Believe tot het schreeuwend onschuldige The Devil Made Me Do It.

Je vergeet dat je luistert naar een akoestische plaat. Zet het album op en je vergeet wat je ook alweer allemaal moest doen vandaag. Dertien verschillende nummers vertellen allemaal afzonderlijk een ander verhaal, maar zet ze achter elkaar zoals op Naked II en je hebt het allermooiste van Golden Earring te pakken.
 

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.