• header2

Verborgen Parel: Binnenlandse Funk

Donderdag 12 januari 2012 | Geschatte leestijd: 1 minuut Verborgen Parel: Binnenlandse Funk

Begin jaren 80 waait de Amerikaanse hiphopmuziek over naar Nederland en een aantal pioniers nemen hun eerste Engelstalige platen op. Het is de tijd van MC Miker G en DJ Sven die een wereldhit scoren met het nummer Holiday Rap. In het Nederlands werd nauwelijks nog gerapt. Ook niet door Extince.

Nu allemaal uit volle borst!

Begin jaren 90 ontstaat de eerste serieuze Nederlandstalige rapgroep: Osdorp Posse. Ze boeken succes met hun debuutplaat Osdorp Stijl (met daarop ook het legendarische nummer Moordenaars) en breken een lans voor een geheel nieuwe muziekstroming: Nederlandstalige hiphop.

De Brabander Peter Kops, beter bekend onder zijn artiestennaam Extince, was toen al druk bezig met het maken van, voornamelijk Engelstalige rap. Hij boekte hiermee wel kleine succesjes, maar een grote doorbraak bleef uit. Totdat Extince besluit te gaan rappen in zijn moerstaal.

In 1995 brengt hij het nummer Spraakwater uit en opeens kent iedereen Extince en ontdekt de Nederlandse muziekwereld dat Nederlandstalige hiphop ook leuk kan zijn. Tot die tijd werd de muziekstroming voornamelijk gezien als grof, rauw en hard.

Extince is anders. Hij praat, en rapt dus ook, met een zachte g. Hij wordt geprezen om zijn woordkunsten, zijn grappige invallen en zijn funky en melodieuze beats. Platenmaatschappij Top Notch opent in datzelfde jaar zijn deuren en heeft met Extince een prachtige pleitbezorger in huis die er in no-time voor zorgt dat hiphop in Nederland volwassen wordt.

Debuteren met Binnenlandse Funk

Met Spraakwater zorgt Extince voor de eerste Nederlandstalige hiphopplaat die de hitlijsten bestormt, het nummer reikt tot de 8e plaats. En Extince’ dorst was nog niet gelest. In 1996 brengt hij zijn tweede single uit: Kaal of Kammen. Ook dit nummer wordt een hit. De steeds groter groeiende groep liefhebbers wordt alsmaar nieuwsgieriger naar een volleerd album van de vakman.

Dat komt er uiteindelijk twee jaar later, in 1998. Hij doopt zijn debuutplaat Binnenlandse Funk en zorgt daarmee voor een mijlpaal in de Nederlandse hiphop. Extince’ unieke geluid wordt nu echt algemeen erkend.

Zijn taalvaardige woordspelingen worden zelfs opgenomen in het Nederlandse taalgebruik, zijn soepele manier van rappen en de speelse en verrassende mix van nummers, van ronduit grappig en scherp tot oprecht ontroerend, zorgt ervoor dat Binnenlandse Funk algemeen wordt gezien als het beste Nederlandstalige hiphopalbum ooit gemaakt.

Nieuw werk in 2012?

Na Binnenlandse Funk brengt Extince nog 4 albums uit, waaronder het eveneens veelgeprezen Vitamine E (2001) en het verzamelalbum De Avonturen van de Exter-O-Naldus (2005). Stuk voor stuk uiterst fijne albums waarin Extince zijn stijlvastheid en originaliteit aan de dag legt.

Sinds zijn voorlopig laatste album Toch?, is het redelijk stil gebleven rondom de pionier van de vaderlandse hiphop. Maar daar gaat verandering in komen. Vanaf morgen is zijn nieuwe album De Winnaar Houdt Aan verkrijgbaar. Het album komt een beetje uit de lucht vallen want er is niet een een tracklist beschikbaar. Neemt niet weg dat we staan te trappelen om het te luisteren, wee toch?

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.