• header2

Uitgelicht: Robert de Niro

Maandag 7 januari 2013 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Vraag een willekeurig persoon naar zijn Top5 favoriete acteurs en Robert de Niro zal zeker op dat lijstje prijken. Geen wonder. Dit megatalent wist zowel een komedie als een zware misdaad geloofwaardig neer te zetten. Tijd voor een update.

Pensioen?

Vorig jaar kwamen er maar liefst vijf films uit met Robert de Niro op de payroll, waarvan Red Lights en Being Flynn nu op dvd verschijnen. Voor 2014 staat The Comedian gepland. Inmiddels heeft De Niro bijna tachtig films op zijn naam en viert hij komende augustus zijn zeventigste verjaardag. Tijd voor pensioen, meneer De Niro? ‘Are you talkin to me?’ (uit: Taxi Driver)

Artistiek

Robert de Niro werd geboren in een artistiek gezin. Zijn moeder Virginia Admiral was schilder en ontmoette zijn vader, schilder, beeldhouwer en dichter Robert de Niro Sr. tijdens ‘summerschool’. De twee trouwden in 1942 en namen hun intrek in een grote loft in Greenwich Village, New York. Hier hadden ze alle ruimte voor hun kunst en konden ze hun artistieke vrienden, zoals de schrijvers Anaïs Nin en Henry Miller, uitnodigen. Een jaar later werd het enige kind uit dit huwelijk geboren: Robert de Niro. Het was echter geen Happily Ever After. Vader De Niro kwam uit de kast wat het einde betekende van deze romance. Robert jr. groeit op in Little Italy, een wijk in New York. School was niet echt zijn ding, wel las hij graag toneelstukken en hing hij op straat rond, waar hij de bijnaam ‘Bobby Milk’ kreeg. Omdat hij zo dun en wit als melk was…

Het begin

De Niro speelde zijn eerste film in 1968: Greetings, niet noemenswaardig behalve misschien dat deze geregisseerd werd door Brian De Palma, met wie hij ook nog The Wedding Party en Hi, Mom! maakte. De Niro’s carrière begon pas echt met Bang the Drum Slowly (1973) waarin hij de rol van stervende baseballspeler vertolkt. Hij won hiervoor de New York Film Critics Award voor beste acteur. Misschien nog wel belangrijker datzelfde jaar was zijn eerste samenwerking met regisseur Martin Scorsese voor de film Mean Streets. Het zou het begin betekenen van een langdurige samenwerking. Scorese klopte bij De Niro aan voor rollen in films als Taxi Driver, Cape Fear en GoodFellas. In 1974 krijgt De Niro zijn status van superster door zijn rol als de jonge Vito Corleone in Francis Ford Coppola’s The Godfather, Part II, waarvoor hij een Oscar wint. Ook Scorsese’s film Raging Bull levert hem een Oscar op.

Rollen

Robert de Niro leeft zich altijd zwaar in voor rollen. Zo droeg hij in voorbereiding op zijn rol van Al Capone in de film The Untouchables maandenlang dezelfde onderbroeken als de bekende gangsterbaas. En stortte hij zich vier maanden lang op het Siciliaanse dialect voor zijn rol van Vito Corleone in The Godfather: Part II. Hoewel De Niro vaak gecast wordt als Italiaanse Amerikaans acteur is hij slechts voor een kwart Italiaans. De andere bloedbanden zijn terug te leiden tot Ierland, Duitsland, Frankrijk en Nederland (!).

Privé

De eerste jaren van zijn carrière is Robert de Niro nog wel open over zijn privéleven, daarna beschermt hij het als een havik. Wat we wel weten, is dat Robert de Niro in 1976 trouwt met Diahnne Abbott. Hij adopteert haar dochter en samen krijgen ze zoon Raphael. Een paar jaar later (1988) scheiden ze. Robert de Niro heeft ook twee kinderen met Toukie Smith, een voormalig model met wie hij een jarenlange relatie heeft. De tweeling, Aaron Kendrick en Julian Henry, zijn voortgekomen uit in-vitrofertilisatie en werden geboren in 1995. In 1997 trouwt De Niro met Grace Hightower, een voormalig stewardess. En hoewel dit huwelijk ook de nodige ups en down kent, blijven de twee samen. Ze krijgen een zoon Elliot en worden in 2011, via een draagmoeder, ouders van dochter Helen Grace. Waarom De Niro zo zwijgzaam is, blijft gissen. Wellicht heeft het ermee te maken dat hij mensen niet vertrouwt. “The hardest thing about being famous is that people are always nice to you. You’re in a conversation and everybody’s agreeing with what you’re saying – even if you say something totally crazy.”

Debuut

In 1989 richtte hij samen met producente Jane Rosenthal de productiemaatschappij TriBeCa Productions op, vernoemd naar de buurt in Lower Manhattan waar het gevestigd is. In 1993 maakt De Niro zijn regiedebuut met het drama A Bronx Tale. Daarnaast blijft hij acteren, echter, zijn keus voor rollen krijgt veel kritiek. Vooral films als We’re No Angels, Frankenstein en The Fan. Gelukkig tekent Robert de Niro ook voor successen met bijvoorbeeld Heat en Casino en later Jackie Brown, Wag the Dog, The Score, City by the Sea, Godsend en Hide and Seek. Ook komedie blijkt op zijn repertoire te staan. Met Showtime, Analyse This, Meet the Parents en Shark Tale krijgt hij de lachers op de hand. Voor zijn tweede film als regisseur The Good Shepherd (2006) weet hij A-listers Matt Damon en Angelina Jolie te strikken.

Nieuw op dvd

Vorig jaar verscheen Red Lights is de bioscopen, waarbij Robert in de huid kruipt van de wereldberoemde paranormaal begaafde Simon Silver. De film gaat over een psychologe (Sigourney Weaver) en haar assistent (Cillian Murphy) die in aanraking komen met de paranormale wereld. Is alles fake of bestaan er echt mensen met een hogere kennis en bijzondere gave?

 

 

Ook Being Flynn is nu verkrijgbaar op dvd. Dit verhaal gaat over de jonge schrijver Nick (Paul Dano), die een baan aanneemt bij daklozenopvang in Boston waar hij op een dag oog in oog staat met zijn verloren gewaande vader (De Niro). De film is gebaseerd op het autobiografische boek Another Bullshit Night in Suck City van Nick Flynn.

 

Of De Niro ooit zal pensioneren valt te betwijfelen. Hoewel hij wel iets bedacht heeft voor zijn ‘oude dag’. Naast zijn productiemaatschappij en het daaraan gelinkte TriBeca Film Festival is Robert de Niro (mede-)eigenaar van verschillende restaurants en het Greenwich Hotel. To be continued…

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.