• header2

Uitgelicht: Quentin Tarantino

Maandag 14 januari 2013 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Django Unchained draait in Amerika al een week. Wij zijn bijna aan de beurt en dus schijnen we ons licht op regisseur Quentin Tarantino. Alles wat deze man aanraakt verandert in goud en ook Django schijnt ontzettend goed te zijn.

Filmfreak

Het leven van Quentin Tarantino wordt pas echt interessant als hij 16 jaar oud is. Daarvoor kende hij een rustige jeugd waarin hij wel al op een aantal scholen wat acteerlessen had gevolgd. Als hij 16 is, regelt hij een baantje bij een videotheek in het Californische Manhattan Beach. Hier begint hij met het kijken van films en gaat daar zo in op dat men niet uitsluit dat hij alle films die daar ooit zijn verhuurd, gezien heeft. Hij ontwikkelt hier een filmkennis waar menig filmmaker jaloers op is. Klanten komen van heinde en verre om juist aan de jonge Tarantino te vragen welke film ze moeten huren.

Zijn eerste script

In die jaren doet hij veel goede en interessante vrienden op. Eentje ervan haalt hem over zelf een script te schrijven. Tarantino schrijft zijn eerste film, genaamd My Best Friend’s Birthday. De film wordt uiteindelijk nooit gemaakt maar het script vormt wel de basis voor de latere succesfilm True Romance waar Tarantino het script voor leverde.

Tarantino vestigt zijn naam

Begin jaren 90 werkt Tarantino aan zijn eerste film genaamd Reservoir Dogs. De film wordt in 1992 vertoond op het prestigieuze filmfestival van Cannes en de mensen die de film zien komen superlatieven te kort. Datzelfde jaar komt ook de film True Romance uit én verkoopt hij het script voor de latere film Natural Born Killers. Tarantino’s naam is gevestigd en hij wordt gevraagd de regie op zich te namen voor grote films als Speed en Men in Black. Dat doet hij allemaal niet. Sterker nog, hij besluit het vliegtuig naar Amsterdam te pakken om daar in alle rust te werken aan zijn nieuwe film: Pulp Fiction.

Pulp Fiction zorgt voor definitieve doorbraak

Pulp Fiction komt uit in 1994 en wordt 5 keer genomineerd voor een Oscar. Tarantino ontvangt er uiteindelijk maar eentje (beste script) maar mag dat jaar wel de Palme d’Or van het filmfestival in Cannes in ontvangst nemen. Pulp Fiction wordt vanaf dat moment genoemd als één van de allerbeste films ooit. En terecht ook, want Pulp Fiction is magnifiek. Fenomenale dialogen, waar Tarantino een patent op lijkt te hebben, inventieve verhaallijnen die heerlijk door elkaar heenlopen, een werkelijk geweldige soundtrack en een bizar goede cast waarin John Travolta zichzelf geheel opnieuw ontdekt. Als je ‘m nog niet hebt gezien, doe dat dan onmiddellijk. Heb je de film wel al gezien? Nog een keertje kijken dan!

Jackie Brown; verborgen meesterwerk

Vaak zijn filmmakers al tijdens de opnames van de ene film bezig met een nieuwe film. Zo ook Tarantino. Hij werkt voortdurend aan nieuwe scripts. Jammer genoeg vinden niet al zijn plannen hun weg naar het witte doek. De opvolger van Pulp Fiction staat ook niet snel klaar. Het duurt drie jaar voordat Jackie Brown wordt uitgebracht. Het is een hommage aan de Blaxploitation-films die eigenlijk gemaakt werden voor een zwart of donker publiek en die vooral populair waren in de jaren 70. De film wordt niet zo lovend ontvangen als verwacht. En dat is eigenlijk best vreemd. Jackie Brown is misschien wel het grootste geheim uit Tarantino’s oeuvre; de plot is ingenieus, de karakterontwikkelingen zijn meesterlijk en de hoeveelheid subtiliteiten is ongekend (vormgeving, camerawerk en talloze verwijzingen naar oudere films).

Back in business

Na Jackie Brown is het een tijdje stil rondom Tarantino. Kan hij nog voldoen aan de verwachtingen van het grote publiek? In 2001 komt hij voor het eerst met het idee voor de film Inglourious Basterds. Hij zet het idee echter in de ijskast omdat hij besluit eerst vol te gaan voor de Kill Bill-reeks (2003 en 2004), met opnieuw Uma Thurman (nadat zij eerder al floreerde in Pulp Fiction) in de hoofdrol. De Kill Bill’s slaan massaal aan bij het grote publiek en Tarantino is weer helemaal back in business.

Na het succes van de twee Kill Bill-films maakt hij Death Proof met Kurt Russell in de hoofdrol. De film wordt door veel mensen niet begrepen. Men verwacht een film als Kill Bill met veel brute actie en klassieke, grootse vechtscènes. Death Proof moet het echter hebben van lange en sterke dialogen die veel mensen niet op waarde schatten. Een groot succes blijkt daardoor uit.

Na Death Proof gaat Tarantino opnieuw aan de slag met Inglourious Basterds. Hij cast Brad Pitt en doet een meesterzet door de (in Hollywood onbekende) Christopher Waltz als een van de hoofdrolspelers aan te stellen. Het wordt één van Tarantino’s meest besproken films, het verhaal is controversieel tot op het bot. Hij herschrijft zelfs de geschiedenis. Na het eclatante succes verdwijnt hij weer eventjes van het podium om, zo wij hopen, dit jaar weer helemaal terug te keren met zijn allernieuwste: de westernfilm Django Unchained, geïnspireerd op de film Django uit 1966.

Django Unchained

Dr. King Schultz (Christopher Waltz) is een premiejager die op zoek is naar een tweetal criminelen waar hij flink wat geld aan kan verdienen. Er zijn echter maar een handvol mensen die weten hoe de criminelen eruit zien. Django (Jamie Foxx), een donkere slaaf, is er daar één van. Schultz besluit Django te bevrijden, te trainen en zijn vrouw te redden uit de handen van de sinistere plantage-eigenaar Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) zodat hij in ruil helpt de criminelen op te pakken.

 • Doe mee en win!

  Win een van de drie DVD- of Blu-ray boxen!

  Vul je gegevens in en maak kans op één van de drie DVD- of Blu-ray boxen van Quentin Tarantino!

 • Je bent er bijna!

  Vul je gegevens in om mee te doen aan deze actie

 • Bedankt!

  Bedankt voor je deelname. Houd je mailbox in de gaten en wie weet ontvang jij die mooie prijs!

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.