• header2

Uitgelicht: John Grisham

Maandag 22 oktober 2012 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Vrijdag is het zover. Het nieuwe boek van John Grisham is beschikbaar bij bol.com. Het boek heet De afperser en is alweer het 29e boek van de Amerikaanse schrijver en, als we de eerste recensie moeten geloven, wordt absoluut weer een bestseller. Reden genoeg dus voor wat extra aandacht op ons weblog.

Wel of niet studeren?

John Grisham komt uit een relatief normale familie. 5 kinderen zetten zijn ouders in totaal op deze wereld en allemaal moeten ze hard werken en hun steentje aan het gezin bijdragen om de boel draaiende te houden. In eerste instantie was het dan ook niet echt de bedoeling dat John na de middelbare school naar de universiteit zou gaan. Het was echter een incident op zijn werk wat ervoor zorgde dat hij ging twijfelen over zijn toekomst.

Als bijbaantje werkt John bij een bedrijf dat asfalt legt. Er breekt een gevecht uit tussen de werknemers waarbij zelfs geschoten werd en dit zet de toen nog jonge John aan het denken. Hij ziet het niet zitten dit ‘soort’ werk voor de rest van zijn leven te moeten doen en besluit toch maar te gaan studeren.

In eerste instantie wil John Grisham zich richten op belastingrecht maar halverwege zijn studie komt hij erachter dat deze vorm van recht, in zijn ogen, nergens op slaat en dus kiest hij voor een nieuwe route als strafpleiter. Na zijn studie keert hij terug naar zijn het dorp waar hij is opgegroeid om hier ruim 10 jaar als advocaat zijn brood te verdienen. Hij doet dit niet onverdienstelijk. Hij wordt zelfs gevraagd om een hoge functie in het Mississippi House of Representatives te bekleden.

Tijdens deze periode begint Grisham met schrijven en zijn tweede boek is meteen een schot in de roos. The Firm wordt een bestseller waarna Grisham besluit te stoppen als advocaat. Nu kan hij zich volledig richten op het schrijven van boeken. Eenmaal keert hij terug als advocaat wanneer een familie in het nauw wordt gedreven door een groot spoorwegbedrijf. Grisham wint de zaak en verdient hiermee $683,500 voor de familie, de grootste uitkering ooit uit zijn carrière.

A Time to Kill

Voor het succes van The Firm schreef Grisham het boek A Time to Kill waar hij 3 jaar over deed. Hij was op een willekeurige dag ooggetuige bij een zaak waar een klein meisje de complete jury aan het huilen kreeg toen zij vertelde dat ze aangerand en verkracht was door een stel mannen. Grisham vroeg zich af wat er zou gebeuren wanneer de vader wraak zou nemen op de daders en besloot dit uit te schrijven in een roman.

De boeken die Grisham hierna uit zou brengen zijn stuk voor stuk goed voor indrukwekkende verkoopcijfers. Sterker nog, tot aan 2008 had hij al meer dan 250 miljoen kopieën van zijn boeken verkocht. Niet spectaculair genoeg? Grisham is 1 van de 3 schrijvers die het voor elkaar heeft gekregen om zijn eerste boek meer dan 2 miljoen keer te verkopen. Alleen Tom Clancy en J.K. Rowling kregen dat ook voor elkaar.

Overigens is het zo dat niet alleen de boekliefhebbers bekend zijn met de naam John Grisham. The Chamber, The Client, A Painted House, The Pelican Brief, Skipping Christmas, The Rainmaker, The Runaway Jury en A Time to Kill zijn allemaal verfilmd met grote Hollywoodsterren in de hoofdrol.

De afperser

Fogletree is rechter aan het hooggerechtshof en laat verstek gaan bij een belangrijke zitting. Zijn collega’s raken in paniek en nemen meteen contact op met de FBI. Enige tijd later wordt het levenloze lichaam van de rechter in de kelder van zijn vakantiehuis gevonden. Samen met het lichaam van zijn jonge secretaresse. Er zijn geen sporen van inbraak, geen motief en dus geen verdachten. Het enige wat de FBI heeft zijn twee lichamen…

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.