• header2

Uitgelicht: James Blake

Donderdag 11 april 2013 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Twee jaar na zijn spraakmakende debuutalbum is de Britse James Blake terug met een nieuw album: Overgrown. Daarop meer van zijn bijzondere en mysterieuze muziek, met hier en daar een extra laagje...

James Blake zonder titel

Twee jaar geleden verraste de Britse muziekstudent James Blake met zijn titelloze debuutalbum. Zijn eerste plaat Air and Lack Thereof werd door de internationale muziekpers positief ontvangen en ook muziekliefhebbers heetten Blake warm welkom. Zo vond de Feist-cover Limit To your Love een hoop fans, al waren er ook criticasters, die Blakes nieuwe geluid maar vreemd vonden. Hoe dan ook: Blake was onderwerp van gesprek.

Overgrown

Zoals bij schrijvers het tweede boek wellicht belangrijker is dat het eerste, geldt dat ook voor muzikanten. De 24-jarige Blake deed een paar jaar over zijn tweede album, dat nu dan uitkomt. Deze keer koos hij wel een titel: Overgrown. Voorafgaand aan dit album kwam in februari al het bijzondere nummer Retrograde uit. Ook de andere nummers op Blakes tweede album zijn lekker om naar te luisteren. De liedjes glijden makkelijk je oren in en hebben tegelijk een goede swing. Net als in zijn eerste nummer mixt Blake een origineel singer-songwriter-geluid met elektronische beats. Iets dat hij ook tijdens optredens indrukweekend bleek over te kunnen brengen, door zijn keyboard te gebruiken en te combineren met gitaar en drums.

Agressievere sound

Blake noemt zijn tweede album zelf wat agressiever dan zijn debuut. Daar heeft hij wel een punt. Het is knap hoe Blake zijn aparte, unieke geluid heeft weten vast te houden, maar ook een verdieping heeft gegeven. Met name de teksten zitten iets beter in elkaar, al blijft het af en toe gissen naar de ware betekenis van de woorden. Nog steeds is zijn muziek ongrijpbaar, maar fascinerend en bij wijlen mysterieus. Hij mixt allerlei muziekstijlen door elkaar, versnelt, om een liedje daarna weer heel rustig verder te laten gaan. Een verrassend uitstapje maakt hij op Overgrown met een duet met JZA van de Wu-Tang Clan, waardoor je opeens in een rapliedje belandt. Maar ook dat kan bij James Blake. Júist bij James Blake. Dit 24-jarige muziektalent heeft met zijn tweede album zijn naam nog steviger neergezet. We kunnen nu al niet wachten op zijn volgende album!

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.