• header2

Uitgelicht!: Green Day

Donderdag 6 december 2012 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Morgen is de cd-trilogie van Green Day compleet. Dan verschijnt na Uno! en Dos! uiteraard ook Tré! Bijzonder, 3 cd-releases in 3 maanden. Maar Green Day is dan ook een bijzondere band die hoogtepunten met dieptepunten afwisselde.

Het succes 1: Dookie

Opeens waren ze daar in 1994 met hun album Dookie. Green Day was niet langer dat bandje dat alleen bekendheid genoot vanuit de punk-scène in Berkeley. Wereldwijd viel het publiek voor hun dynamische punk-rock. Ruim 15 miljoen exemplaren gingen er van hun 3e studio-album over de toonbank en leverde de band hun eerste Grammy Award op voor Best Alternative Music Performance. Nummers als Basket Case en When I Come Around groeiden uit tot echte jaren ’90 klassiekers. Draai de nummers op een feestje en iedereen begint spontaan te springen.

Het succes van Dookie was moeilijk te evenaren. Een jaar na het verschijnen van dit succesalbum verscheen hun nieuwe cd Insomniac. Deze iets donkerdere en hardere plaat viel goed bij de critici, maar verkocht beduidend minder dan Dookie. Ook met de 2 albums daarna, Nimrod en Warning, had Green Day minder succes. Nimrod leverde nog wel een hit van formaat af. Het akoestische Good Riddance (Time Of Your Live) haalde top 10-noteringen in Engeland, Australië en de Verenigde Staten. Bepaald geen typisch Green Day-nummer maar bassist Mike Drint noemde dit nummer het ‘most punk’ dat ze ooit hadden geschreven. De clip van Good Riddance won overigens nog een MTV Music Award voor Best Alternative Video. Daarin zien leadzanger Billie Joe Armstrong in zijn slaapkamer zingen en gitaar spelen, terwijl we tussendoor beelden zien van mensen die hun leven aan het veranderen zijn.


 

Het succes 2: American Idiot

In 2004 volgde het 2e grote succes voor Green Day. Met American Idiot kwamen ze binnen op de Amerikaanse Billboard-hitlijst en wonnen ze 2 Grammy Awards, waaronder die van beste rock-album. Green Day was weer hot. De tijden waarin ze als voorprogramma van Blink-182 speelden lagen achter hen. American Idiot werd in 2009 gevolgd door nog een sterk album: 21st Century Breakdown. Ook die plaat won een Grammy Award voor beste rock-album en nummers als 21 Guns en Know Your Enemy werden grote hits.

Door hun hernieuwde populariteit werd Green Day een graag geziene gast in tv-series, films en computergames. In The Simpsons Movie zagen we de band de openingssong spelen en in de Facebook-game Angry Birds: Friends zien we de bandleden terug als varkens. Opvallender was het om hun muziek terug te horen in een musical. In 2009 ging op Broadway de musical American Idiot in première. Wie had dat ooit gedacht van een punk-band. En het werd nog een succes ook. De musical won 2 Tony Awards en zorgde voor volle zalen. Nog steeds toert deze musical door Engeland en Amerika.

Uno! Dos! Tré!

Na 21st Century Breakdown was het even stil rondom Green Day, maar in april van dit jaar kondigden ze 3 nieuwe albums aan. Het eerste album van deze trilogie heet Uno! en lag 21 september in de winkels. Het tweede album heet, niet geheel onverwacht, Dos! en verscheen op 9 november. Afsluiter Tré! komt op 7 december 2012 uit.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.