• header2

Uitgelicht: Christopher Walken

Maandag 10 december 2012 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Deze week gaat de film Seven Psychopaths in de bioscoop draaien. Acteur Christopher Walken mag weer los gaan op een rol als criminele hondenkidnapper. Voor altijd de gangster!

Een fantastische crimineel

Op zoek naar een acteur die goed een gangster, psychopaat of een ander typisch figuur neer kan zetten? Grote kans dat acteur Christopher Walken de eerste is aan wie je denkt. De man is een geboren ‘engerd’. Geen personage zo eng, raar of gestoord of Walken kan ‘m gestalte geven. Moeilijke jeugd gehad? Vroeger teveel kikkers opgeblazen? Afschuwelijk gepest op school? Je zou het wel denken, maar het is niet zo. De man is gewoon een steengoede acteur.

Met de nieuwe bioscoopfilm Seven Psychopaths bewijst hij weer dat hij als geen ander dat hij fantastisch een crimineel kan neerzetten. Zo beangstigend als hij de Hessian Horseman neerzette in Sleepy Hollow wordt het deze keer echter niet.

Toneel en tapdans

Ronald Christopher Walken wordt in 1943 in de New Yorkse wijk Queens geboren. Zijn moeder is een Schotse immigrante en zijn vader is een Duitse immigrant met een succesvolle bakkerij. De American dream wordt bij de familie Walken thuis geleefd. Geen betere stimulans denkbaar de voor middelste Walken-zoon en zijn twee broers. Want dat ze ambitie hebben, blijkt al snel. Moeder, die zelf toneelambities had, laat de jongens kennismaken met toneel door ze naar een school te sturen waar aandacht wordt besteed aan toneelspel en tapdans. Dat moeder de jongens haar eigen ambities oplegt doet ze geen kwaad, want alle drie werken ze tijdens hun jeugd al als acteur.

De jonge Ronald wordt aangestoken door het artiestenvirus. Hij besluit om van de showbizz zijn werk te maken nadat hij ziet hoe sterren behandeld worden. Dat wil de immigrantenzoon ook! Doordat zijn talent zowel op acteergebied als op dansgebied ligt kan de jonge Walken zijn markt vergroten. Niet alleen is hij te zien in tal van toneelstukken, films en televisieseries; ook als danser blijft hij actief. Zijn meest legendarische performance is zijn tapdansact in de videoclip Weapon of choice van Fat Boy Slim. Hierin maakt hij zich al dansend en tappend de lobby van het fameuze New Yorkse Marriott Hotel eigen. De videoclip won zes MTV Awards en werd uitgeroepen tot Beste Videoclip Aller Tijden. Met dank aan het charisma en de excentriciteit van Walken.

Nooit nee zeggen

Walken mag met recht een werkpaard genoemd worden. Hoe inferieur of weinig hoopvol een project ook lijkt Walken zegt bijna tegen geen enkel project nee. Is de man zo overtuigd van zijn kwaliteit dat hij denkt van alles iets goeds te kunnen maken? Je gaat bijna denken van wel en je geeft hem nog gelijk ook. Zodra Walken in beeld verschijnt – of hij nu een slechterik speelt in A view to a kill of een liefhebbende vader in Catch me if you can – moet je naar hem kijken en doet hij iets met je.

Het zit ‘m in zijn uiterlijk, de combinatie van zijn spitse gezicht met de adellijke uitstraling en zijn vlijmscherpe blik, die nogal onheilspellend is doordat een oog blauw is en een oog lichtbruin. En het zit ‘m in zijn spel. Walken weet zijn dialogen met medespelers spanning mee te geven. Dat komt doordat hij bij het leren van zijn teksten alleen zijn eigen tekst in het scenario leest. Met die wetenschap bekijk je zijn spel ineens met andere ogen.

En weg is je hond

In de nieuwe film van regisseur Martin McDonagh (In Bruges), de misdaadkomedie Seven Psychopaths mag Walken weer uitpakken. Hij is de kleine crimineel Hans, die samen met zijn vriend Billy (Sam Rockwell) honden kidnapt. Wanneer Marty (Colin Farrell), een goede vriend van Billy zich bij de twee hondenkidnappers aansluit om inspiratie op te doen voor een filmscript beginnen de problemen. Het drietal kidnapt de verkeerde hond, namelijk de hond van Charlie (Woody Harrelson), een gangster bij wie er nogal wat steekjes loszitten. Inderdaad, een rol die Walken ook goed had kunnen vertolken.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.