• header2

Uitgelicht: Ang Lee

Maandag 17 december 2012 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Magisch, episch en groots: zomaar wat woorden die de donderdag in première gaande film Life of Pi omschrijven. De film is geregisseerd door de meester Ang Lee die we natuurlijk kennen van Brokeback Mountain.

Te groot

Life of Pi vertelt het verhaal van een jongen die schipbreuk lijdt op een schip vol wilde dieren. De dieren komen uit de dierentuin van zijn ouders en worden verscheept naar andere landen. Hij overleeft het drama en deelt zijn reddingsboot met een Bengaalse tijger met wie hij een bijzondere band opbouwt. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Yann Mantel. Tot nu toe durfde niemand het aan om dit verhaal te verfilmen omdat het zó groots en filosofisch is dat niemand wist waar te beginnen. Dat is ook precies de reden waarom Ang Lee zich er wel aan gewaagd heeft: “Het leek onmogelijk om dit boek in film om te zetten, daarom wilde ik het proberen. Ik wilde die persoon zijn die het wél zou lukken!”.

Magere jaren

Ang Lee wordt in 1954 geboren in Pingtung, Taiwan. Hij studeert aan het National College of Arts in Taiwan waar hij in 1975 zijn diploma haalt. Na de verplichte militaire dienst in Taiwan gaat hij in 1979 naar de Verenigde Staten om daar aan de Universiteit van Illinois zijn bachelor in Theater Direction te halen. In New York voegt hij daar nog een Master Degree in Filmproductie aan toe aan de Tisch School of Arts. Hierna volgen magere jaren waarin Lee vooral werkloos is. In 1990 stuurt hij twee scripts in voor een wedstrijd in China. De scripts winnen zowel de eerste als de tweede prijs. Hij trekt hiermee de aandacht van een grote studiomanager in China die hem uitnodigt om één van die scripts, Pushing Hands, te verfilmen. Met deze film verwerft Lee zijn eerste naamsbekendheid in de filmwereld.

Hollywood wordt wakker

Hierna volgen nog een aantal films over de Taiwanese cultuur voordat hij in 1995 zijn eerste Hollywood-film maakt: het romantische kostuumdrama Sense and Sensibility met Emma Thompson in de hoofdrol. De film krijgt een Oscarnominatie voor Beste Film en wint de Oscar voor Best Bewerkte Scenario. Hierna volgt een reeks films met een breed scala aan onderwerpen. In 2000 produceert Lee de actiefilm Crouching Tiger, Hidden Dragon die eveneens een Oscarnominatie (voor Beste Regie) in de wacht sleept. Vijf jaar later maakt Lee echter zijn grote klapper met Brokeback Mountain, een film over de liefde tussen twee homoseksuele cowboys. De film brengt de discussie over homoseksualiteit overal ter wereld op gang en sleept talloze prijzen in de wacht. In 2006 wordt hij voor maar liefst zes Oscars genomineerd, waarvan hij er twee wint: Beste Film en Beste Regisseur. Lee wordt daarmee de eerste Aziatische regisseur die dit bereikt.

De afgelopen jaren heeft Lee zich voornamelijk bezig gehouden met het produceren van Life of Pi, waarschijnlijk zijn grootste uitdaging tot nu toe. Wie weet wordt dat volgend jaar wel de grote klapper bij de Oscaruitreikingen. Het heeft er in ieder geval alle schijn van.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.