• header2

Uitgelicht: Alicia Keys

Maandag 19 november 2012 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Alicia Keys is weer hot! Haar nummer Girl on Fire bestormt momenteel de verschillende hitlijsten over heel de wereld en dat komt goed uit aangezien haar nieuwe album vanaf deze vrijdag verkrijgbaar is bij bol.com.

Songs in A Minor

Alicia Keys (haar echte naam is Alicia Augello Cook) wordt geboren in New York op 21 januari in 1981. Ze is enig kind en al snel wordt duidelijk dat Keys gek is op de spotlights aangezien ze op 4-jarige leeftijd een klein rolletje heeft in The Cosby Show. De jaren die volgen staan volledig in het teken van muziek en acteren. Keys begint op 7-jarige leeftijd met pianospelen en heeft binnen de kortste keren bekende stukken van Beethoven, Mozart en Chopin onder de knie.

Op 12-jarige leeftijd begint ze aan de beroemde Professional Performing Arts School in New York. Hier studeert ze 4 jaar waarna ze onder andere afstudeert op het gebied van liedjes schrijven. Niet veel later komt ze haar huidige manager Jeff Robinson tegen. Hij brengt haar in contact met verschillende platenmaatschappijen. Ze tekent in eerste instantie bij Columbia Records. Dit wordt echter geen succes. Volgens Keys wordt haar zo voorspoedig lopende carrière tegengehouden en dus wil ze haar contract ontbonden hebben. Dit lukt waarna ze tekent bij J Records. Hier maakt ze haar eerste album genaamd Songs in A Minor, die de hele wereld versteld zou doen staan.


 

6 x platina is slechts het begin

Het eerste album van Alicia Keys wordt in juni 2001 uitgebracht en debuteert op de hoogste positie in de Billboard 200. Het album wordt in de eerste week meer dan 236.000 keer verkocht. Over de hele wereld wordt Songs in A Minor ruim 12 miljoen keer verkocht. Dit zorgt voor een 6 x platina status en heel veel lovende kritieken. Zo lovend zelfs dat ze 5 Grammy Awards krijgt voor het album. Maar Alicia Keys is alles behalve onder de indruk. Ze laat zich niet gek maken door het geld en de roem.

Ze maakt de clips, doet de optredens en tourt over de wereld alsof er niets aan de hand is. Na alle logische verplichten duikt ze de studio weer in. Ze neemt een jaar de tijd omdat het volgende album minstens zo goed moet zijn. In 2003 ligt The Diary of Alicia Keys in de winkels en ook dit keer wil zo’n beetje de gehele wereld naar de muziek van miss Keys luisteren. Opnieuw bereikt het nummer de 1e positie na de eerste week 618.00 keer over de toonbank te zijn gegaan. Nummers als You Don’t Know My Name en If I Ain’t Got You zorgen voor ongekende successen. Ze harkt de ene na de andere prijs binnen en we kunnen ons voorstellen dat ze meerdere keren heeft moeten verhuizen om alleen al alle prijzen een plekje te kunnen geven.

Muziek is niet genoeg

Alicia Keys heeft echter honger naar meer. Ze ambieert een carrière in Hollywood en gaat zich storten op het doen van audities. Aangezien ze een graag gezien figuur is in de wereld van bekende personen duurt het niet lang voordat het raak is. Ze debuteert in de actiefilm Smokin’ Aces als huurmoordenaarster en doet dit zeker niet onaardig. Haar volgende rol is in de film The Nanny Diaries. Hier speelt ze naast Scarlett Johansson en Chris Evans die bijzonder positief zijn over de inbreng van de New Yorkse zangeres. In de tussentijd komt ze ook nog met een nieuw album genaamd As I Am, wat het niet zo goed doet als de voorgaande albums, maar over heel de wereld wel 5 miljoen keer verkocht werd.

Niet veel later wordt ze verliefd op de man waarmee ze trouwt en nu ook een kind heeft: rapper Swizz Beats. Ze doet het allemaal wat rustiger aan en werkt minder hard waardoor de spotlights iets minder gericht zijn op de 31-jarige. Ze brengt nog wel het album The Element of Freedom uit waarop het megesuccesvolle nummer Empire State of Mind staat. Dan valt het weer even stil. Tot nu, want met het nummer Girl on Fire is Alicia Keys helemaal terug waar we haar zo graag zien: Bovenin de hitlijsten met geweldige muziek.

Girl on Fire

Het heeft 3 jaar geduurd, maar dan heb je ook wat. Dat zal Alicia Keys gedacht hebben aangezien het zolang duurde voordat ze een nieuw album uit kon brengen. Keys haalde veel inspiratie uit haar kersverse huwelijk met rapper Swizz Beats en de geboorte van haar kind Egypt. Ze bracht veel tijd door in Londen en Jamaica om in alle rust dit album voor te kunnen bereiden. Op dit nieuwe album bundelt de 31-jarige New Yorkse haar krachten met artiesten van formaat. Onder andere Jamie XX, Frank Ocean, Bruno Mars, Babyface en Emeli Sandé spelen een rol op dit album wat vol zit met zware drums, elektronische geluiden, reggae en moderne soul.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.