• header2

De 5 beste comedyseries aller tijden

Zaterdag 24 november 2012 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Comedy is van alle tijden. Al vanaf het begin van televisie kijken we naar, vooral veel Amerikaanse, comedyseries. We noemen I Love Lucy, M*A*S*H, Married With Children, The Fresh Prince of Bel Air en Friends. Er zijn natuurlijk nog veel meer comedyseries. Hieronder vind je onze persoonlijke top-5.

 • #5

  South Park

  (1997– )

  We houden van tekenfilmseries waarbij de schoonheid of waarheidsgetrouwheid van de tekeningen ondergeschikt is aan het verhaal, zoals Beavis & Butthead, The Simpsons en Futurama. En natuurlijk houden we dan ook van South Park. Dat is zo mogelijk nog eenvoudiger getekend, de grappen zijn harder, de onderwerpen controversiëler en onze lach klinkt dan natuurlijk nog luider. Legendarisch zijn de afleveringen met Britney Spears (nieuwe look: weggeblazen hoofd), Tom Cruise (die de hele aflevering in de kast zit) en Michael Jackson’s Peter Pan-obsessie. Vijftien jaar houden makers Trey Parker en Matt Stone het nu vol en dat blijven ze in ieder geval tot 2016 doen. Althans, dat hebben ze beloofd.
  • #4

   Frasier

   (1993–2004)

   Ach, Frasier Crane. Met weemoed denken we terug aan het hoofd van acteur Kelsey Grammer; de getormenteerde psychiater die vroeger al aan de bar in Cheers zat. Hij is de grootste snob van Seattle en omstreken, al moet hij die plek soms delen met zijn kleine broertje Niles. De Crane-broers zijn intelligent, pochen graag met hun exquisiete smaak en gevoel voor cultuur. Ze zijn daarnaast uiterst onhandig met vrouwen, hebben een merkwaardige band met hun vader (die bij Frasier inwoont) en hebben een hekel aan honden en onbehoorlijk gedrag. Maar ze hebben een vreselijk klein hartje, en de lach aan hun kont.
   • #3

    Weeds

    (2005– )

    Weeds is wellicht een aparte keuze in deze top-5. Het is geen doorsnee comedyserie namelijk. De serie bedient zich van flink wat zwarte humor. De kern van Weeds is briljant. Wanneer de man van Nancy Botwin overlijdt en ze overblijft in een groot huis met twee jonge kinderen komt ze op het lumineuze idee om wiet te verhandelen. Totaal onervaren, maar ook onverschrokken. Binnen de kortste keren wordt Nancy (overigens een geweldige rol van Mary-Louise Parker) een dame om rekening mee te houden. Al loopt er eigenlijk helemaal niets op rolletjes, zij en haar (nieuwe) familie blijft lachen. Weeds mag je met recht een verslavende serie noemen.
    • #2

     Seinfeld

     (1990–1998)

     Waarom hebben we Seinfeld eigenlijk niet op de eerste plek neergezet? Alles aan deze serie is grappig. En dat is knap, want zoals hoofdpersonages Jerry en George in één van de afleveringen zelf verklaren, als ze een fictieve comedyserie (die verdacht veel op Seinfeld lijkt) aan de grote bazen van NBC presenteren: ‘It’s a show about nothing. Absolutely nothing.’ En dat klopt ook wel een beetje. De korte scènes met de snelle grappen behandelen voornamelijk hele kleine thema’s die ontzettend worden uitvergroot. Net als je denkt dat er nu toch echt geen grap meer op kan volgen, George zich niet nóg beschamender kan gedragen of Kramer niet nóg een keer kan komen binnenstormen, dan blijkt dat toch te kunnen. En is het nog grappiger ook.
     • #1

      Californication

      (2007– )

      Dit is toch wel echt onze absolute nummer-1. Wát een serie. Wát een acteurs. Wát een dialogen. Hank Moody is dé droomman, en niet alleen van alle vrouwen, maar ook van alle mannen die naar hem kijken. Everybody wants to be Moody. Een losbandige, succesvolle schrijver die lak heeft aan iedere vorm van sociaal wenselijk gedrag, zich uitgebreid tegoed doet aan drank en drugs, die ervoor weet te zorgen dat alle vrouwen zich aan zijn voeten werpen en altijd kan terugvallen op de beste Hollywood-agent aller tijden (op Ari Gold na dan), de mooiste vrouw van Californië en de meest speciale dochter denkbaar. Wij genieten mee van zijn bizarre avonturen in de City of Angels.

     Reageer hier en praat mee!

     Sub navigatie:
     Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.