• header2

Top 5: de beste Nederlandse boekverfilmingen

Zaterdag 26 januari 2013 | Geschatte leestijd: 2 minuten Top 5: de beste Nederlandse boekverfilmingen

En hopla, De Verbouwing nu ook verkrijgbaar op dvd. Weer zo’n heerlijke boekverfilming om relaxed thuis te bekijken. Hier de must-haves van Nederlandse bodem.

 • #1

  Turks Fruit

  1973

  What can we say. Dé Nederlandse filmklassieker en met meer dan 3,3 miljoen bezoekers de best bezochte productie uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Sterk van dit komische en ontroerende drama zijn de momenten die de hoofdpersonen tot waarheidsgetrouwe karakters maken, precies zoals Jan Wolkers ze in zijn boek beschreef. Verder zitten alle later voor Paul Verhoeven kenmerkende elementen erin: geweld, seks, ziekte en controverse. De uitgebreide seksscènes waren nieuw in de Nederlandse bios, ziehier een van de verklaringen voor het commerciële succes.
 • #2

  Soldaat van Oranje

  1977

  Succesvolle, groots opgezette oorlogsfilm van, wederom, Paul Verhoeven, gebaseerd op de persoonlijke belevenissen van ‘Soldaat van Oranje‘ Erik Hazelhoff Roelfzema. Met vijf miljoen gulden was dit destijds de duurste Nederlandse filmproductie ooit; de première de happening van het jaar. Zes Leidse studenten maken verschillende keuzes tijdens de oorlog. Collaboreren, verzetten of berusten: alles komt aan bod. Verhoeven zet zijn personages niet simpel neer als ‘held’ of als ‘slechterik’, maar laat zien hoe kleine keuzes grote consequenties kunnen hebben. Een vat vol collectieve herinneringen die je gezien moet hebben.
 • #3

  Karakter

  1997

  Een 7.7 op IMDB, een Oscar op zak voor beste buitenlandse film: deze verfilming van het boek van Ferdinand Bordewijk scoort ook internationaal hoge ogen. Karakter is een unieke prent, a classic. Regisseur Mike Van Diem geeft op perfecte wijze de sfeer van de jaren dertig weer en doet zo eer aan Bordewijks klassieker. Na vijftien jaar werkt Van Diem eindelijk weer aan een nieuwe film: de romantische komedie De Surprise. De opnames zouden dit jaar plaats moeten vinden.
 • #4

  Oorlogswinter

  2008

  In oorlogstijd kunnen je vrienden ineens je vijanden blijken te zijn en omgekeerd. Dat thema wordt in deze film naar het boek van Jan Terlouw sterk uitgewerkt. Michiel leidt het zorgeloze leventje van een jonge puber, totdat hij in de laatste oorlogsdagen een gewonde Britse piloot vindt en als vanzelf tot verzetsdaden wordt gedwongen. Wanneer wanneer hij met verraad en zaken van leven en dood wordt geconfronteerd, toont de film de bikkelharde consequenties. Michiel is in één keer volwassen: een prachtig coming of age-verhaal.
 • #5

  De Gelukkige Huisvrouw

  2010

  Aangrijpende verfilming van deels autobiografische kaskraker van Heleen van Royen en starquality vehicle voor Carice van Houten. De hippe Lea raakt na de geboorte van haar kind volkomen van het pad. Van Houten laat zo ongeveer alle mogelijke menselijke emoties zien, zonder daarbij in clichés te vervallen. Met meer dan 520.000 biosbezoekers behoort De Gelukkige Huisvrouw tot de top 10 van meest succesvolle films in 2010. Bekijk ook de starsmitten première.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.