• header2

Uitgelicht: Theo Maassen

Vrijdag 11 januari 2013 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Met alle respect is vanaf vandaag te koop op dvd. Het is alweer de zevende cabaretshow van Theo Maassen. Hoog tijd om deze populaire cabaretier eens uit te lichten.

Met alle Respect

Kenmerkend voor de shows van Theo Maassen is dat hij in zijn verhalen vaak zijn vlijmscherpe blik op de samenleving combineert met openhartige anekdotes uit zijn privéleven. Met alle respect is hierop geen uitzondering. In deze laatste show vraagt Maassen zich af of de beste tijd van zijn leven niet achter hem ligt. Nu hij gesetteld is in een mooi huis met vrouw en kind, dringt het besef door dat de richting van zijn leven definitief vastligt. Maassen trekt in zijn show een parallel met Nederland: heeft ons land ook niet zijn beste tijd gehad? Was het hier vroeger niet veel leuker en gezelliger dan tegenwoordig? Uiteraard gaan deze vragen gepaard met veel (soms harde) grappen en de vaak zwartgallige humor die we van Maassen gewend zijn.

 

Eigenzinnig

Theo Maassen is wellicht één van de meest eigenzinnige cabaretiers van Nederland. Meer dan eens kwam hij in het nieuws met opvallende acties en uitspraken. Zo gooide hij in 2008 de camera van een fotografe kapot op het podium in de Melkweg omdat hij geen fotojournalisten bij zijn show wilde hebben en krijgt hij in De Wereld Draait Door ruzie met Patricia Paay omdat hij haar een ‘aandachtsjunk’ noemt. Recentelijk was Met alle Respect nog in het nieuws omdat Maassen hierin een harde grap maakt over de slachtoffers van de Volendamse cafébrand.

Talent voor improviseren

Theo Maassen wordt geboren in het Brabantse Zijtaart. Thuis is er weinig aandacht voor cabaret of theater, maar toch schrijft Maassen zich na de middelbare school in voor de Toneelschool in Maastricht. Hij wordt afgewezen maar geeft niet op: in 1987 schrijft hij zich in bij de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven en wordt direct aangenomen. Docent Martijn Bouwman, de huidige toneelregisseur van Maassen, ziet het talent dat Maassen heeft voor improviseren en raadt hem aan zijn eigen teksten te gaan schrijven. In 1990 wint Maassen zowel het Groningen Studenten Cabaret Festival als Cameretten in Rotterdam. In datzelfde jaar gaat hij optreden in comedycafé Toomler in Amsterdam.

In 1994 gaat zijn eerste programma Bepaalde dingen in première. Ondanks de lovende kritieken is Maassen zelf niet helemaal tevreden over het programma, dat hij als ‘te braaf’ bestempelt. Zijn tweede programma Neuk het systeem, dat in première ging in 1996, heeft dan ook een veel harder karakter en hiermee zet Maassen de toon voor de programma’s die in de jaren daarna nog zullen volgen.

Acteercarrière

Tussen de shows door bouwt Maassen ook nog aan een verdienstelijke acteercarrière. Zo speelt hij 2001 de onhandige Tibbe in Minoes en had hij een bijrol in Zwartboek. Eén van zijn bekendste rollen is die van de ontsnapte TBS’er Johan van der S. in de film TBS. Zijn ongeschoren boevenkop in combinatie met zijn onschuldige hondenogen maken Maassen uitermate geschikt voor het kwetsbare en tegelijkertijd angstaanjagende personage van de TBS’er.


 

Nieuw programma

Theo Maassen werkt op dit moment hard aan zijn nieuwe theaterprogramma. Wij zijn benieuwd welk maatschappelijk thema deze keer op de schop zal worden genomen. Wie ondertussen meer van Maassen wil zien, kan uitstekend bij bol.com terecht. Klik hier voor het complete overzicht.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.