• header2

Terminale tiener wordt grootste seriemoordenaar

Zondag 26 augustus 2012 | Geschatte leestijd: 1 minuut Terminale tiener wordt grootste seriemoordenaar

Het debuut James Worthy van, jawel, James Worthy, zorgde voor nogal wat opschudding in literair Nederland. Er werden in een half jaar meer dan 20.000 exemplaren van verkocht. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor zijn 2e roman, waarvan de filmrechten bijna verkocht zijn.

40 niezen, 28 moorden

Zwarte Sylvester is opgedeeld in 40 hoofdstukken die aflopen van 40 naar 0. Deze 40 hoofdstukken staan voor het aantal niezen dat de 17-jarige Sylvester Opperman nog heeft voordat hij bezwijkt aan een hersentumor. Voordat hij de pijp uit is wil hij zijn naam onsterfelijk maken. En niet als een goed mens, want dat kost tijd. Kijk maar naar Mandela of Gandhi. Daarom maar als schurk de geschiedenisboeken in gaan, en dat als de grootste seriemoordenaar van Nederland. Hiervoor moet hij 28 moorden plegen. Maar dit kan hij niet alleen, want met iedere nies vallen er steeds meer lichaamsfuncties uit. De alleenstaande vader van Syl, Rufus Opperman, helpt zijn zoon met het plegen van de moorden omdat hij wilt dat zijn zoon gelukkig sterft.

Bloed, sperma en taal

Wie James Worthy heeft gelezen weet dat de schrijver een verfrissende en schaamteloze manier van schrijven heeft. Voor wie dat nog niet heeft gedaan, zie hem als de overtreffende trap van Ronald Giphart. Diezelfde choquerende stijl trekt hij door in Zwarte Sylvester. Het ultieme wapen van deze terminale tiener is een bevroren zwaard van sperma waarmee hij DNA-materiaal achterlaat op zijn slachtoffers. De moorden worden tot in de misselijkmakende sadistische details omschreven en lijken volstrekt willekeurig te zijn. Worthy heeft waarschijnlijk veel inspiratie opgedaan van vele bekende films als Inglourious Basterds, Clockwork Orange, Seven en Natural Born Killers. Daarnaast zou het Worthy unworthy zijn als de piemels en de seks je niet om de oren zouden vliegen. Tussen de moordpartijen neukt Zwarte Sylvester er lustig op los. Dankzij Worthy’s vaardigheid met taal blijft het een zeer vermakelijke sriller (één van de vele woordgrappen) om te lezen.

Lowbudgetfilm

Worthy liet via Twitter weten dat er nu al interesse is in de filmrechten. In een interview vertelde hij dat zijn voorkeur uitgaat naar de grimmige sfeer van een lowbudgetfilm, omdat die beter overeenkomt met het boek. Er is nog niks rond, maar Uitgelicht! verwacht dat er binnenkort een deal gesloten gaat worden. Geniet ondertussen van de ook al redelijk grimmige boekentrailer:

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.