• header2

100 jaar Ronde van Vlaanderen

Zondag 31 maart 2013 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Pasen? Een groot deel van de Vlamingen is vandaag met heel iets anders bezig. Met De Ronde, Vlaanderens Mooiste, oftewel de Ronde van Vlaanderen. Het belangrijkste sportevenement van het jaar bestaat dit jaar 100 jaar. Dat is in de uitgeefwereld ook niet onopgemerkt gebleven.

100 jaar Ronde van Vlaanderen


In 1913 stond de Ronde van Vlaanderen voor het eerst op het programma. De oprichter van de sportkrant Sportwereld, Karel van Wijnendaele, organiseerde destijds voor het eerst de koers die zou uitgroeien tot misschien wel de belangrijkste eendagswedstrijd in het wielrennen. Iedereen wil deze voorjaarsklassieker winnen, maar het is meestal een Belg die als eerste over de finish gaat. Zoals het hoort zou je bijna zeggen. Dan is het feestje in het Vlaamse land compleet. Eric Leman, Achiel Buysse, Johan Museeuw en Tom Boonen zijn de absolute helden van deze koers. Zij wonnen allen 3 keer.

Om het 100-jarig bestaan van de Ronde van Vlaanderen te vieren verschenen er de afgelopen maanden een aantal nieuwe boeken over het wielerspektakel. De mooist vormgegeven is 100 jaar Ronde van Vlaanderen. Vanaf de eerste winnaar Paul Deman in 1913 tot de laatste winnaar Tom Boomen vertelt dit in linnen gebonden boek de verhalen van De Ronde. Niet alleen in woord, maar ook in beeld. Voor de echte liefhebber is dit het meest complete overzicht.

ronde_content

Meekijken in de Ronde van Vlaanderen door het oog van een wielerjournalist kan met het boek 100 X de ronde van Rik Vanwalleghem. Hij dook samen met een aantal Ronde-getrouwen in de geschiedenis van de Vlaanderens Mooiste en ontdekte 100 opmerkelijke, bizarre en grappige weetjes over de ronde. Heel vermakelijk om te lezen voor iedereen die wil meepraten over de Ronde van Vlaanderen.

Een andere journalist, de Nederlandse Jeroen Wielaert, beschrijft in Het Vlaanderen van de Ronde de speciale band tussen de wielerwedstrijd en het Vlaamse land. Met oog voor de rijke geschiedenis en cultuur van de omgeving waarin de ronde wordt gereden. Hij doet dat niet alleen. Een aantal bekende Vlaamse schrijvers als Guido Belcanto, Hugo Camps, Tom Lanoye, Saartje Vandendriessche, Rik Vanwalleghem, Dimitri Verhulst en Willie Verhegghe geven ook hun visie op de Ronde van Vlaanderen en het enthousiasme van de Vlamingen.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.