• header2

Muziektip: Geal van Rowwen Hèze

Vrijdag 17 augustus 2012 | Geschatte leestijd: 1 minuut Muziektip: Geal van Rowwen Hèze

Eindelijk weer een studioalbum van Rowwen Hèze. We hebben er 6 jaar op moeten wachten, maar vanaf vandaag is Geal te bestellen. 12 nieuwe nummers die vertrouwd klinken. De één feestelijk, de ander meer ingetogen, zoals we dat kennen van de Limburgse formatie.

Geel


Knalgeel is de album hoes van Geal. Die kun je niet missen. Natuurlijk, Geal is Limburgs dialect voor geel, maar achter die kleur en de albumtitel zit een verhaal. In de beschrijving bij de cd verklaart zanger Jack Poels de keuze alvolgt: “Iemand uit het publiek krijgt een geluksknikker in de hand geduwd. Dat gebeurt elke avond tijdens onze laatste theatertour. In Venray is het Silvia. De knikker is geel, toevallig haar lievelingskleur. Geel is geluk. Geel is gevaar. Silvia is ernstig ziek. Vanaf nu houdt ze bij elke behandeling de knikker in haar hand geklemd. Geluk en gevaar, zon en maan, man en vrouw, dag en nacht, hard en zacht. Alles in balans, van groot naar klein. We zijn allemaal onderweg naar later. Geal.”

Voor zo’n mooie verklaring van een albumtitel kun je wel terecht bij Rowwen Hèze. Met de teksten zit het meestal wel goed. Ook op Geal is dat het geval. Van het openingsnummer Geal tot aan laatste nummer Treurig Liedje. Uiteraard in dialect en waarbij inspiratie, zoals gebruikelijk, wordt gehaald uit het Noord-Limburgse land, zoals bij Wanssumse Wind en Gaat in de Weg. Je waant je zo tussen asperge-akkers in de omgeving van America. Prachtige nummers.
Feest

Voor feest is ook ruimte op Geal. Op het gelijknamige openingsnummer kan volop gesprongen en met bier gegooid worden tijdens de beruchte concerten van Rowwen Hèze in de feesttent. En ook Hard Zinge Is Gezond en Elke Kier Als Geej Lacht zal de voetjes wel van de vloer krijgen.

De mix van gevoelige, nostalgische nummers met een aantal feestnummers maakt van Geal een echte Rowwen Hèze-plaat. Niet verrassend, maar zeker zo mooi. Vooral van de langzamere nummers kunnen we geen genoeg krijgen. Niemand kan de sfeer van die nummers zo mooi overbrengen als zanger Jack Poels.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.