• header2

Maand van de Spiritualiteit: films die je doen zweven

Zaterdag 12 januari 2013 | Geschatte leestijd: 2 minuten Maand van de Spiritualiteit: films die je doen zweven

Het is de Maand van de Spiritualiteit. Een mooie gelegenheid om je op de bank te nestelen met zingevende filmklassiekers. Deze vijf favorieten zijn niet alleen spannend om naar te kijken, maar laten je de wereld nét weer even anders zien.

 • #1

  The Fountain

  Geloof jij in het eeuwige leven?

  In deze romantische sciencefictionfilm uit 2006 hebben het verleden, heden en de toekomst ieder hun verhaallijn. In het verleden zoekt de Spaanse conquistador Thomas (Hugh Jackman) naar de ‘tree of life’. In het heden zien we de terminaal zieke Izzy (Rachel Weisz), die in haar laatste levensdagen een boek schrijft over de Maya-cultuur. Haar man Tommy (Hugh Jackman) is in zijn werk voor een farmaceutisch bedrijf geobsedeerd door het vinden van een medicijn tegen hersentumoren. Daarmee zou hij zijn vrouw kunnen genezen. Uiteindelijk vloeien de personages en de verhaallijnen in elkaar tot een poëtisch geheel. Echt een film voor wie zich afvraagt of het eeuwige leven bestaat.
 • #2

  Phenomenon

  Burgerman met vreemde krachten

  Een hoofdrol voor John Travolta en het gegeven van ‘de gewone man’, die iets bijzonders meemaakt. Het zijn twee ingrediënten die van Phenomenon een vermakelijke film maken. Tel daarbij op het verhaalthema: onverklaarbare sterke krachten en de vraag of je daar gelukkig van wordt, en zie hier: een heerlijke film voor thuis voor de buis. Beetje romantiek hoeft niet geschuwd: de filmkus tussen George (Travolta) en Lace (Kyra Sedwick) werd in 1997, een jaar na het uitkomen van de film, genomineerd voor een MTV Movie Award voor Best Kiss.
 • #3

  Seven years in Tibet

  Brad Pitt op zijn mooist

  Mooi gemaakte film over de vriendschap tussen nazigezinde Heinrich Harrer (Brad Pitt) en de Dalai Lama. In Europa woedt de Tweede Wereldoorlog en China en Tibet zijn verwikkeld in een politieke machtsstrijd. Tegen deze achtergrond leert Harrer van de Dalai Lama zijn innerlijke rust te vinden. Hoewel de film alweer ruim vijftien jaar oud is, zijn de politieke situatie in Tibet en de rol van spiritualiteit nog steeds actueel. Met het ijzersterke acteerwerk van Pitt en maar liefst 131 minuten speelduur, is dit een echte aanrader.
 • #4

  The Sixth Sense

  I see dead people....

  Grote kans dat je deze film al eens gezien hebt. Niet erg, een steengoede film als deze móet je zo nu en dan nog eens kijken. Waar The Sixth Sense over ging? Herinner je het kleine jongenshoofdje van kindsterretje Haley Joel Osment, die fluistert: ‘I see dead people’… De film was de grote doorbraak voor de jonge Osment, die in 1994 al de rol speelde van Tom Hanks zoon in Forrest Gump. In The Sixth Sense staat hij tegenover Bruce Willis. Willis speelt de rol van de succesvolle psycholoog Dr. Malcolm Crowe, die zich afvraagt hoe hij Cole kan helpen.
 • #5

  What The Bleep Do We Know!?

  Wetenschappelijk bewezen zweefmateriaal

  Qua vorm is dit een onduidelijke film: interviews, documentaireachtige elementen en fictie wisselen elkaar af. Erg is dat niet: het onderwerp van de film zet je aan het denken over het leven en de manier waarop wij dat waarnemen. Aan de hand van de dove Amanda (Oscarwinnares Marly Martin) nemen de makers je mee in de wereld van de kwantumfysica. Beweringen over filosofie, religie en mysterie worden zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwd. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, is er ook deel twee: Down The Rabbit Hole.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.