• header2

J. Bernlef op 75-jarige leeftijd overleden

Maandag 29 oktober 2012 | Geschatte leestijd: Minder dan een minuut

J. Bernlef (pseudoniem voor Hendrik Jan Marsman) is vandaag in zijn woonplaats Amsterdam op 75-jarige leeftijd overleden. Bernlef was één van de bekendste schrijvers en dichters van Nederland.

Geweldige schrijver en dichter

J. Bernlef debuteerde als dichter met Kokkels en als prozaïst met Stenen spoelen. Kokkels werd zo goed ontvangen dat hij er de Reina Prinsen Geerligsprijs voor ontving. Het grote publiek kwam in 1984 voor het eerst in aanraking met Bernlef dankzij zijn roman Hersenschimmen. Hierin beschrijft hij zeer gedetailleerd het dementeringsproces van een dementerende man. Het verhaal werd in 1987 verfilmd door Heddy Honigmann en in 2006 vertaald naar een toneelstuk. Ook zijn verhaal Vallende Ster werd omgetoverd tot toneelstuk.

Bernlef was overigens niet het enige pseudoniem van Hendrik Jan Marsman. Hij publiceerde ook onder de namen Ronnie Appelman, J. Grauw, Cas den Haan, S. den Haan en Cas de Vries.

Uitgever Querido, met wie Bernlef meer dan 50 jaar verbonden was, treurt om de dood van Bernlef. Annette Portegies van de uitgeverij zegt: “We verliezen niet alleen een geweldige schrijver maar vooral ook een lieve vriend. Iemand bovendien die, vanuit de traditie van ons huis, meedacht over de toekomst van de uitgeverij, en die jonge schrijvers hielp en adviseerde. We zullen hem verschrikkelijk missen.”

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.