• header2

Interview met singer-songwriter Douwe Bob

Dinsdag 18 juni 2013 | Geschatte leestijd: 3 minuten Interview met singer-songwriter Douwe Bob

De kans bestaat dat je ‘m niet kent en nog geen nummer van hem gehoord hebt, want zo lang is Douwe Bob nog niet bekend in ons land. Dus, even voorstellen: Douwe Bob is pas 20 jaar, werd in 2012 door 3FM-dj Giel Beelen verkozen tot beste singer-songwriter van Nederland én hij gaf afgelopen weekend een prachtig optreden tijdens Pinkpop. Uitgelicht! sprak met deze jonge en talentvolle muziekheld.

Gevoelige snaar

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe voelt Douwe Bob zich na z’n geweldige Pinkpop-performance? “Moe maar voldaan. Ik ben een mooie ervaring rijker en blij dat ik het publiek heb kunnen vermaken met een goed optreden, ook al brak op een gegeven moment één van de snaren van m’n gitaar. Gelukkig stond er een piano op het podium waarop ik m’n andere nummers kon spelen.” Ja, je leest het goed: Douwe Bob, het talent dat hij is, speelt gitaar en piano.

Klassiek en jazz

Dat hij gitaar en piano kan spelen, heeft te maken met z’n jeugd. Al op zijn zesde kreeg hij zijn eerste pianoles en toen hij veertien was, voegde hij hier gitaarles aan toe. Het maken van muziek leerde Douwe Bob van zijn vader, Simon Posthuma, die deel uitmaakte van de kunstenaarsgroep ‘The Fool’ en ontwerpen maakte voor onder meer The Beatles. In het begin speelde Douwe Bob vooral klassieke muziek, maar al snel maakte hij de overstap naar jazz. Daarna begon hij zich volledig op een carrière als singer-songwriter te richten en begon hij aan zijn eerste album, in mei dit jaar uitgebracht onder de titel Born in a Storm.

Ik ben een mooie ervaring rijker en blij dat ik het publiek heb kunnen vermaken met een goed optreden, ook al brak op een gegeven moment één van de snaren van m’n gitaar

Hoogtepunten

Het optreden tijdens Pinkpop is voor Douwe Bob nu al één van de hoogtepunten in z’n prille carrière als singer-songwriter. Maar welke hoogtepunten volgen er nog als het aan hem ligt? “Op het moment vind ik elk optreden een hoogtepunt en mooi meegenomen. Ik wil vooral genieten van het leven als muzikant, overal optreden in Europa. Al staan Glastonbury en Lowlands wel hoog op mijn verlanglijstje. Daar zou ik graag een keer de sterren van de hemel spelen.” Nou, geloof ons maar; dat kun je wel aan Douwe Bob overlaten. Zien is geloven, kijk dus vooral onderstaande video van Douwe Bob in actie tijdens Pinkpop. Enne, ben je ‘lost for words’ na het zien van dit filmpje, koop dan vooral het Douwe Bob Woordenboek van Prisma.

Douwe Bob in actie tijdens Pinkpop 2013

De vier grote voorbeelden van Douwe Bob

1. Ryan Adams (volgens Douwe Bob één van de beste tekstschrijvers van het moment)
2. James Taylor
3. Johnny Cash
4. Bob Dylan

Omslag en inleiding

We noemden ‘m al eerder: het Douwe Bob Woordenboek Nederlands/Engels. Niet omdat Douwe Bob een woordenboek heeft geschreven, maar wel omdat hij verantwoordelijk is voor de omslag en de inleiding van het lexicon. De omslag maakte hij van allerlei kranten- en tijdschriftenknipsels die refereren aan landen waar Engels (of een vorm van Engels) wordt gesproken en het uitgebreide voorwoord schreef de Amsterdammer in de korte periode dat hij ziek was.

Bijdragen aan educatie

Maar waarom werkte Douwe Bob eigenlijk mee aan de totstandkoming van een nieuw woordenboek? “Allereerst omdat ik gevraagd ben door Prisma. Een hele eer vind ik zelf, want ik lig straks – hopelijk – met m’n kop op de schoolbank van elke leerling. Ten tweede omdat ik graag een bijdrage lever aan de educatie van Nederland, vooral op taalgebied. Zonder goede beheersing van het Engels is je wereld zo klein. Verder heb ik meegeholpen aan het woordenboek omdat ik van taal houd, het is de basis van elk liedje dat ik maak. Vooral het Engels vind ik erg fijn omdat het een rijke taal is met veel variatie en mooie woorden en uitdrukkingen. Veel dingen kun je zoveel mooier zeggen in het Engels dan in het Nederlands.”

Ik ben één van de weinige mensen in Nederland die het leuk vindt om woordenboeken voor de lol door te bladeren

Poëziebundel uitbrengen

Okay, duidelijk: Douwe Bob is geen grote fan van de Nederlandse taal. Kunnen we hieruit concluderen dat hij nooit een Nederlandstalig nummer uitbrengt? “Inderdaad, dat is iets wat ik mezelf nooit zie doen. Engels is in de muziek mijn voertaal, ik denk en schrijf Engels. Het lijkt me trouwens wel gaaf om een keer een poëziebundel uit te brengen, een boek vol gedichten in het Nederlands en Engels. Dat zie ik mezelf dan wel weer doen over een paar jaar.” Gebruikt Douwe Bob overigens zelf vaak een woordenboek, bijvoorbeeld als hij liedjes schrijft? “Jazeker, ik heb ‘m bijna altijd in de buurt liggen als ik schrijf. Ik ben trouwens één van de weinige mensen in Nederland die het leuk vindt om woordenboeken voor de lol door te bladeren. Ik vind het ontspannend, ik leer ervan en soms vind ik een mooi Engels woord dat ik kan gebruiken in m’n songteksten.”

DouweBob

Win het Douwe Bob Woordenboek

Boekenwurmen en taalvirtuozen (in de dop) opgelet! Door mee te doen aan deze wedstrijd maak je kans op één exemplaar van het Douwe Bob Woordenboek Nederlands/Engels van Prisma, het leukste lexicon van Nederland! We verloten vijf exemplaren onder de deelnemers, die in onderstaand formulier de gevraagde gegevens hebben ingevuld. Let op: deze actie duurt tot en met 25 juni 2013. De winnaars krijgen na de actie bericht van bol.com én natuurlijk het woordenboek toegestuurd.

 • Doe mee en win!

  Win het Douwe Bob Woordenboek

  Vul de gevraagde gegevens in en maak kans op het Douwe Bob Woordenboek.

 • Je bent er bijna!

  Vul je gegevens in om mee te doen aan deze actie

 • Bedankt!

  Bedankt voor je deelname. Houd je mailbox in de gaten en wie weet ontvang jij die mooie prijs!

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.