• header2

Het kookfenomeen Jamie Oliver

Dinsdag 23 oktober 2012 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Wat begon in de keuken van de pub van zijn ouders, mondde uit tot een collectie van kookboeken, kookgerei en tv-programma’s die allemaal zijn naam dragen. Jamie Oliver groeide in 15 jaar uit tot de bekendste televisiekok van de wereld. Zijn laatste boek Jamie in 15 minuten ligt vanaf donderdag in de winkel.

Hoe werd Jamie Oliver eigenlijk bekend?

Bij toeval. Nadat Jamie zijn studie op de Westminster Catering College had afgerond en kort in Frankrijk en Londen had gewerkt, kreeg hij een baan aangeboden bij het beroemde River café in Londen. Tijdens een tv-documentaire over het restaurant in 1997 viel een jonge kok op: Jamie Oliver. Tv-producenten zagen wel wel iets in de jongen uit Essex en strikten hem voor een kookprogramma. The Naked Chef was geboren. Zijn eenvoudige en relaxte manier van koken kwam goed over op tv en het programma werd een groot succes.

Jamie’s boeken

Aan het succes van de boeken van Jamie Oliver lijkt geen einde te komen. Wereldwijd gaan zijn boeken als warme broodjes over de toonbank. The Naked Chef (het hoorde bij het tv-programma) was het eerste boek dat werd uitgegeven. Het werd meteen een bestseller en een vervolg liet niet lang op zich wachten. Achtereenvolgens verschenen The Return Of The Naked Chef en Happy Days With The Naked Chef. Zijn succes bleef niet alleen beperkt tot zijn thuisland Engeland. Ook buiten de landsgrenzen werd zijn naam steeds bekender. Zijn boeken werden vertaald in talloze talen.

Na de Naked Chef-serie startte Jamie Oliver het project Jamie’s Kitchen, waarin hij kansarme jongeren leerde koken in zijn opleidingsrestaurant Fifteen. Uiteraard verscheen gekoppeld aan het succesvolle tv-programma weer een kookboek. In Jamie laat de kok zien wat de basis is van het koken.

In 2005 reist Jamie Oliver door zijn favoriete culinaire land Italië en beschrijft zijn favoriete gerechten in het boek Jamie’s Italië. Hetzelfde deed hij een paar jaar later met Jamie’s Amerika en Jamie’s Reizen. In die laatste titel bezocht hij ter inspiratie meerdere landen.


Na Kook met Jamie uit 2006 volgden nog Thuis bij Jamie (2007), Jamie’s kookrevolutie (2008) en Te gast bij Jamie (2012). In navolging van zijn succesvolle boek Jamie in 30 minuten uit 2011 verschijnt nu Jamie in 15 minuten. Elke dag een gezonde maaltijd op tafel in niet 30 minuten, maar nu dus in 15 minuten.

Jamie’s potten en pannen

Koken uit de boeken van Jamie Oliver doe je met goed materiaal. Dat moet Jamie zelf gedacht hebben toen hij ging samenwerken met fabrikanten van keukenspullen. Met Tefal ontwikkelde hij een hele serie pannen en inmiddels is het assortiment keukenspullen van zijn eigen merk ook enorm gegroeid. Van snijmessen tot wijnglazen, het is er inmiddels van Jamie Oliver. In de speciale Jamie Oliver-shop op bol.com vind je alle kwaliteitsproducten van deze bijzonder tv-kok.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.