• header2

Een ode aan the King of Rock 'n Roll

Zaterdag 17 augustus 2013 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Vandaag is het precies 36 jaar geleden dat the King of Rock ’n Roll overleed. Om de man met de swingende heupen en geweldige rockmuziek te eren, blikken we hier kort maar krachtig terug op zijn leven en repertoire.

Koning

Bruce Springsteen zei ooit: “There have been a lotta tough guys. There have been pretenders. And there have been contenders. But there is only one king.” Eén keer raden welke koning hij bedoelde… Juist ja, de King of Rock ’n Roll, ofwel Elvis Presley.

Gospel

Elvis Presley, voluit Elvis Aaron Presley, werd op 8 januari 1935 geboren in de Amerikaanse plaats Tupelo (Mississippi) als de zoon van Gladys Love Smith en Vernon Elvis Presley. Elvis en z’n ouders leefden een armoedig bestaan, maar haalden veel levensvreugde uit het bijwonen van de ‘gatherings’ van de lokale kerkgemeenschap ‘First Assembly of God’. Aldaar maakte Elvis kennis met de vele spirituals en gospelsongs waarbij de predikanten luidkeels, dansend en swingend het woord van God predikten.

Drie van de grootste Elvis-hits

Cadeau voor zijn moeder

De muzikale ontwikkeling van Elvis startte op z’n elfde, toen hij een gitaar als verjaardagscadeau kreeg van zijn moeder. En dat terwijl hij liever een fiets wilde hebben. Desalniettemin vertoonde Elvis veel interesse in z’n pas verworven instrument en daarom kreeg hij les van zijn oom Vester, Vernons broer. In 1948 verhuisde de familie Presley naar Memphis, Tennessee in de hoop op meer en beter betaald werk. Elvis bezocht daar de Humes High School en behaalde uiteindelijk zijn diploma. Na zijn schooltijd in 1953 werkte Elvis als vrachtwagenchauffeur. In die functie reed hij regelmatig langs de Memphis Recording Service, een studio waar je voor vier dollar twee liedjes op kon nemen op vinyl. Elvis nam er een twee nummers op als cadeau voor zijn moeder.

Meer dan 30 albums

Elvis zong in de studio van de Memphis Recording Service de nummers ‘My Happiness’ en ‘That’s When Your Heartaches Begin’ en trok daarmee de aandacht van studiosecretaresse Marion Keisker. Zij stond erop dat Elvis vaker langs zou komen om liedjes op te nemen en dat deed hij; waarschijnlijk om ontdekt te worden als zanger. Die ontdekking kwam in de zomer van 1954: na veel aandringen van Keisker besloot Sun Records-eigenaar Sam Phillips Elvis uit te nodigen. Die was diep onder de indruk en op 5 juli 1954 nam Elvis bij Sun Records zijn eerste officiële plaat op. Daarna begon het balletje te rollen voor Elvis. In 1955 tekende hij z’n eerste platencontract en vervolgens, in 22 jaar, leverde hij meer dan 30 albums af, speelde hoofdrollen in diverse films, veroverde de muzikale harten van vrijwel heel de wereld en vestigde diverse records, zoals de meeste nummer 1-hits achter elkaar. Kortom, de King of Rock ’n Roll verdient ook dit jaar weer een groot applaus.

De records van Elvis

• Hij heeft meer nummers in de hitparades dan enig andere artiest: 149
• Hij stond langer nummer 1 in de hitlijsten dan wie ook: 81 weken
• Hij heeft de meeste nummer 1-hits achter elkaar: 10
• Hij verdiende meer gouden en platina platen dan welke andere artiest ook

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.