• header2

De Oude Doos: 1991

Zondag 27 januari 2013 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Elke 14 dagen gaan we terug in de tijd en halen we herinneringen op uit het verleden. Dit keer duiken we in de archieven van 1991. Wat was dat ook alweer voor een jaar? Wie schreef welk boek, welke artiest domineerde de hitlijsten en over welke film sprak iedereen?

Norman Schwarzkopf

1991. Wat was dat ook alweer voor een jaar? Als we graven in onze herinneringen zien we het gezicht van de eind vorig jaar overleden generaal Norman Schwarzkopf op ons netvlies verschijnen. De Amerikanen voerden Operation Desert Storm uit en wij konden met dank aan CNN de oorlog in Irak op de voet volgen. Norman Schwarzkopf en CNN-journalist Peter Arnett groeiden uit tot de gezichten van deze oorlog. Het is niet de fijnste herinnering, maar wel eentje die bleef hangen.

Mannenkoor Karrespoor


Later dat jaar wordt het nog triester als we in één jaar afscheid moeten nemen van 2 legendes uit de muziek geschiedenis. Op 28 september overleed op 65-jarige leeftijd jazz-icoon Miles Davis en twee maanden later moesten we ook afscheid nemen van Queen-zanger Freddy Mercury. Een harde klap voor de hele muziekwereld, want twee toonaangevende muzikanten en vernieuwers waren niet meer. Gelukkig stonden er weer nieuwe helden op. Kurt Cobain werd de held van de jeugd en Nirvana zorgde met het album Nevermind voor een frisse wind door muziekland. Het genre Grunge was geboren. Gek genoeg hoorde Nevermind niet tot de top 10 best verkopende albums in dat jaar en Smells Like Teen Spirit haalde ook niet de beste 10 van dat jaar. (Everything I Do) I Do It For You van Bryan Adams en Mooi Man van Mannenkoor Karrespoor waren gek genoeg populairder. Uiteindelijk zijn die twee niet uitgegroeid tot klassiekers en dat kun je van Smells Like Teen Spirit wel zeggen.

1991_content1

Super Nintendo

Op gamegebied waren Sega en Nintendo begin jaren ‘90 in een hevige strijd verwikkeld. Om de concurrentie van Sega en de opmars van hun Mega Drive een halt toe te roepen, kwam Nintendo in 1991 op de markt met de Super Nintendo (de verre voorloper van de Nintendo Wii U, zeg maar). En met succes. De Super Nintendo groeide uit tot de meest populaire 16 bit-spelcomputer. Maar niet alleen met hardware probeerden Sega en Nintendo elkaar af te troeven. Als antwoord op Mario bracht Sega Sonic the Hedgedog tot leven. Het blauwe figuurtje met loopschoenen werd het gezicht van Sega, zoals Mario dat werd voor Nintendo. Sonic The Hedgedog is nog steeds actief en heeft zelfs meer dan 3 miljoen fans op Facebook.

1991_content2

The Firm

1991 was ook het jaar van de doorbraak van John Grisham. Zijn legalthriller The Firm (Advocaat van de duivel) werd wereldwijd een bestseller en verscheen in 1993 op het witte doek met Tom Cruise in de rol van de net afgestudeerde rechtenstudent Mitch McDeere. Vanaf het verschijnen van The Firm domineerde John Grisham de bestsellerlijsten. Elk jaar schreef hij een nieuwe thriller of roman en die waren bijna stuk voor stuk een succes. The Pelican Brief, A Painted House, The Innocent Man, noem ze maar op.

Over 2 weken gaan we nog 10 jaar verder terug in de tijd. Naar 1981. Het jaar waarin misschien wel het bekendste carnavalsnummer aller tijden is opgenomen.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.