• header2

De Oude Doos: 1988

Maandag 26 augustus 2013 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Elke 14 dagen gaan we terug in de tijd en halen we herinneringen op uit het verleden. Dit keer duiken we in de archieven van 1988. Wat was dat ook alweer voor een jaar? Waar speelden we mee, welke artiest domineerde de hitlijsten en over welke film sprak iedereen?

Oranje


1988 staat bij veel Nederlanders in het geheugen gegrift. En dat heeft alles te maken met 22 mannen die op een veld achter een ronde bal aan lopen. Je weet wel, dat spel dat nu net weer is begonnen en niet van van de buis te slaan is. We hebben het natuurlijk over voetbal. In 1988 won Nederland eindelijk een finale. In Hamburg versloeg Oranje in foeilelijke shirts eerst aartsrivaal West-Duitsland in de halve finale. Daarna haalden Ruud Gullit en Marco van Basten de trekker over tegen de Sovjet-Unie. Voor het eerst won Nederland een groot voetbalkampioenschap.

En dat wilde het land weten ook. Bij thuiskomst stonden honderdduizenden of misschien wel miljoenen mensen langs de snelweg of, later in Amsterdam, langs de grachten om de besnorde voetbalhelden te eren. De namen van toen vergeten we nooit. Van Breukelen, Gullit, Van Basten, Rijkaard, Koeman (2x) en natuurlijk cultheld Berry van Aerle. Voor die laatste en de andere PSV-ers was het sowieso een fantastisch jaar. Want zij mochten eerder dat jaar ook nog eens de Europa Cup 1 de lucht in tillen. Auke Kok schreef met 1988, Wij hielden van Oranje een mooi boek over het Oranje-succes.

Teardrops

Genoeg over voetbal. We weten in welk jaar we zitten. Over op muziek. Wie weet nog wie de grootste hit van 1988 scoorde? Glenn Medeiros met zijn zoete Nothing’s Gonna Change My Love For You of misschien wel Salt-N-Pepa met Push It? Nee, die waren het niet. Ook Bill Medley & Jennifer Warnes werden net niet genoeg geholpen door de film Dirty Dancing om van hun hit (I’ve Had) The Time Of My Life de bestverkopende single van het jaar te maken. Die eer was weggelegd voor Womack & Womack. De remix van het nummer Teardrops groeide uit tot een grote hit. De enige hit van formaat van het echtpaar Womack. Cecil Womack overleed dit jaar in Afrika.


 
Een ander hoogtepunt in 1988 is misschien wel de geboorte van Adele. Toen hebben we dat natuurlijk niet zo ervaren, maar de afgelopen jaren heeft ze zoveel mensen blij gemaakt met haar muziek dat we de 5e mei van 1988 toch maar even opnemen in dit verhaal. De namen van haar albums 19 en 21 verwijzen naar haar leeftijd, dus dan kunnen we haar geboortedatum ook wel even noemen.

Rodger Rabbit

Naar de bioscoop gingen we in 1988 om films als Rain Man, Cocktail (Tom Cruise aan het smijten met drankflessen), Coming To America (Eddie Murphy als prins Akeem Joffer), A Fish Called Wanda en de eerste Die Hard te bekijken. Maar belangrijker voor de filmgeschiedenis was de animatiefilm Who Framed Rodger Rabbit. Niet omdat het in die tijd met 70 miljoen dollar één van de duurste films was om te maken, maar vanwege de combinatie van animatie en live-action beelden. De bekende tekenfilmfiguren Looney Tunes van Warner Bros kregen een rol tussen echte acteurs. Ze werden met de hand getekend en later tussen de echte filmbeelden gemonteerd. 25 jaar geleden was dat revolutionair. Het succes van Rodger Rabbit zorgde ervoor dat de interesse in animatiefilms weer toenam. Disney durfde het eindelijk aan om The Little Mermaid en meer Disney-klassiekers in productie te nemen. En we weten waar animatie nu staat. Finding Nemo, Ice Age, noem ze maar op. Animatie is uitgegroeid tot één populairste genres. En dat is voor een gedeelte te danken aan Who Framed Rodger Rabbit.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.