• header2

De Oude Doos: 1986

Zondag 13 januari 2013 | Geschatte leestijd: 1 minuut

We hebben een nieuwe rubriek. Tweewekelijks reizen we terug in de tijd naar een jaar waar we goede herinneringen en nostalgische gevoelens aan hebben over gehouden. Deze week gaan we terug naar 1986. Het jaar van de Elfstedentocht, poedel-rock en Stephen King.

Terug naar 1986

In 1986 begon het jaar met het verwelkomen van de 12e provincie van Nederland. Flevoland is vanaf 1 januari officieel een provincie. 1986 is ook het jaar waarin Evert van Benthem zijn 2e opvolgende Elfstedentocht wint. En wie nog niet helemaal weet in welk jaar we zitten. 1986 was vooral ook het jaar van een voetballer met de naam Diego Armando Maradona. In de zomer leidde hij Argentinië op ongekende wijze naar de wereldtitel met als hoogtepunt de kwartfinale tegen Engeland. Maradona scoorde eerst met zijn hand en vervolgens maakte hij met een indrukwekkende rush ook de 2-0. Dat 2e doelpunt werd door de FIFA uitgeroepen tot doelpunt van de eeuw.


 

The King

Nee, we hebben hier niet over Elvis Presley, maar over Stephen King. In 1986 was zijn thriller It (in het Nederlands vertaald in Het) het bestverkochte boek in de Verenigde Staten. Het boek dat in 1990 succesvol werd verfilmd door Tommy Lee Wallace wordt door velen gezien als één van de betere boeken van Stephen King. In die categorie horen ook de boeken uit De Donkere Toren-serie. In die serie is net de heruitgave van Tovernaarsglas verschenen. Voor de echte King-fans al bekend terrein, maar voor nieuwe lezers een must. Overigens kunnen we later dit jaar ook genieten van een verfilming van het debuut van Stephen King (Carrie) en van zijn nieuwste roman Joyland.

J’aime, J’aime la vie!

Sandra Kim werd in 1986 de jongste winnares ooit van het Eurovisiesongfestival en bezorgde België de eerste overwinning ooit. J’aime la vie groeide uit tot een nummer dat nog altijd in de hoofden zit bij veel mensen. Dé hit van het jaar werd het niet. Die kwam uit Zweden. Niet van ABBA, maar Europe stond overal ter wereld bovenaan de hitlijsten met The Final Countdown. Dat nummer hebben de ‘poedel-rockers’ nooit meer kunnen evenaren.


 

 

Out of Africa

De film Out of Africa kwam al uit in 1985, maar werd in 1986 beloond met maar liefst 7 Oscars. Deze romantische dramafilm met Robert Redford en Meryl Streep won de prijs onder andere voor beste film, beste regisseur (Sydney Pollack) en beste soundtrack en groeide uit tot een echte filmklassieker.


 
Over 2 weken gaan we terug naar het jaar 1991. Het jaar waarin we speelden met de meest succesvolle 16 bit-spelcomputer en een band uit Seattle met hun nieuwe sound de wereld veroverde.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.