• header2

De Oude Doos: 1984

Zondag 14 april 2013 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Elke 14 dagen gaan we terug in de tijd en halen we herinneringen op uit het verleden. Dit keer duiken we in de archieven van 1984. Wat was dat ook alweer voor een jaar? Waar speelden we mee, welke artiest domineerde de hitlijsten en over welke film sprak iedereen?

Krijg toch allemaal de klere!

Als we aan 1984 denken, zien we meteen een beeld voor ons waarin een klein, brutaal Amsterdams jochie een pot met inkt over zijn schooljuffrouw kiepert. Need we say more? Heel Nederland was dat jaar in de ban van de film Ciske de Rat. Alle meisjes werden op slag verliefd op de toen nog onbekende Danny de Munk. Buttons (ja, het was die tijd) met zijn afbeelding vonden gretig hun weg naar roze meisjestruitjes. De singeltjes van zijn klassieker Ik voel me zo verdomd alleen waren niet aan te slepen en leverde Danny zijn eerste en tot enkele maanden geleden zijn enige nummer 1-hit op. Tuig van de richel was bijna 30 jaar later zijn 2e. En alle hits ertussen? Die zijn we eigenlijk allemaal vergeten. Geeft ook niet. Wij vinden Danny het leukste met dat lekkere Amsterdamse geluid dat hij produceert op beide plaatjes.

Wax on, …

En alsof de meisjeshoofden nog niet genoeg op hol gebracht waren door Danny zorgde later dat jaar een ander jongetje voor een nieuwe impuls. We geven je één zin: ‘wax on, wax off’. Juist ja, de Karate Kid, oftewel Ralph Macchio. Zijn blik (vergelijkbaar met die van Bambi die in het grootlicht van een naderende auto kijkt) liet menig meisjeshart sneller kloppen. En nadat Mr. Miyagi hem de fijne kneepjes van het karatespel had bijgebracht, was een nieuwe held geboren. Hoe zou het toch met hem zijn?


 

Meisjestranen

Over meisjesidolen gesproken. In april van 1984 zorgden meisjestranen ervoor dat het waterpeil in de Maas tot recordhoogte steeg. Aan de oevers van de Maas in Den Bosch stond Doe Maar voor (dachten we toen) het laatst op het podium. Een groot drama. Wat moesten duizenden meisjes nou zonder Henny Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg? Was er leven na Doe Maar? En wat te doen met die buttons van de band? Het duurde tot Take That voordat we weer vergelijkbare beelden van gillende, hysterische, huilende en over-acterende meisjes kregen voorgeschoteld. Ongekend. 2 weken geleden is Doe Maar na talloze comebacks nu echt gestopt. Heel stilletjes liet Hennie Vrienten in Mokum Magazine weten dat het nu echt voorbij is met de band. Zo kun je dus ook afscheid nemen. Zonder drama.


 

i-floppy

1984 was niet alleen voor de meisjes. Voor de jongens: er werden ook gadgets gemaakt. Door een bedrijfje waar we nu nauwelijks meer zonder kunnen. Apple kwam op de markt met de eerste Mac. Niet de eerste computer die ze maakten, maar de eerste Macintosh zoals de volledige naam luidde van de computerserie. Het eerste model was er eentje die je moest opstarten met een floppy disk (als je niet meer weet wat dat was even Googelen), en was uitgevoerd in stemmig beige. Zoals het in die tijd hoorde. Dit lieve computertje met het gebruiksvriendelijk besturingssysteem Mac OS stond aan basis van alles waar Steve Jobs later een ‘i’ voor plakte.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.