• header2

De Oude Doos: 1981

Zondag 10 februari 2013 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Elke 14 dagen gaan we terug in de tijd en halen we herinneringen op uit het verleden. Dit keer duiken we in de archieven van 1981. Wat was dat ook alweer voor een jaar? Waar speelden we mee, welke artiest domineerde de hitlijsten en over welke film sprak iedereen?

Non-stop videoclips

Dat we juist in dit weekend terug gaan naar 1981 is geen toeval. En dat heeft alles te maken met carnaval. Eén van de grootste carnavalshits die we kennen, komt uit 1981. André van Duin scoorde met Er Staat Een Paard in Gang een enorme hit die tot de dag van vandaag aanzet tot het vastgrijpen van elkaars schouders om de polonaise te lopen.

Maar gelukkig hebben we meer herinneringen aan 1981 dan alleen dat paard. Op televisiegebied gebeurde het een en ander. Zo begon de NOS op 5 januari met het uitzenden van het Jeugdjournaal en in Amerika verscheen een muziekzender met de naam MTV 24 uur per dag op de kabel. Non-stop videoclips, later gevolgd door programma’s als Beavis & Butthead, The Real World en Jackass. Wie is er niet mee opgegroeid?

Why Tell Me Why

Triest nieuws is er vanuit de muziekwereld. Bob Marley, The King Of Reggae, overleed op 11 mei 1981 op 37-jarige leeftijd. Met hits als No Woman, No Cry, I Shot The Sherrif en Could You Be Loved veroverde hij de wereld en groeide hij uit tot een muzieklegende. Reggae is Bob Marley. De bestverkochte single van 1981 is van een totaal andere orde. Niet Vienna van Ultravox of In The Air Tonight van Phil Collins ging het meest over de toonbank, maar een plaat van een toen 27-jarige Rotterdamse zangeres: Anita Meyer. Haar hit Why Tell Me Why liet alle probeersels van internationale sterren achter zich. En zeg nou zelf, Why Tell Me Why is toch nog steeds een welkom plaatje op een (fout) feestje?


 

Een nieuwe held

In de bioscoop zagen we de geboorte van een nieuwe held: Indiana Jones. Massaal gingen we naar de bioscoop om te genieten van de avonturen van deze archeoloog in Raiders of the Lost Ark. Het was de eerste film in een reeks van 4 bioscoopfilms gemaakt door George Lucas en Steven Spielburg en met Harrison Ford in de hoofdrol. En tot alleen films bleef het succes niet beperkt. Indiana Jones kreeg een rol in een groot aantal games en ook als LEGO-poppetje doet hij het goed.

Klik-klak

Klik-klak, klik-klak, klik-klak. Eindeloos draaien aan een kleurrijke kubus deden we in 1981 massaal. De Rubik’s Cube, ontworpen door de Hongaar Ernő Rubik kende begin jaren ’80 zijn doorbraak. Net zo lang draaien totdat op alle kanten dezelfde kleurtjes verschenen. Het leek soms een onmogelijke opgave. Toch moest het mogelijk zijn om de puzzel op te lossen in minder dan 20 draaiingen. Tot op de dag van vandaag wordt de Rubik’s Cube wereldwijd goed verkocht. En mocht je nog een uitdaging zoeken. Het record voor het oplossen van de kubus staat op 5,66 seconden. Good luck!

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.