• header2

De Oude Doos: 1980

Zondag 28 april 2013 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Elke 14 dagen gaan we terug in de tijd en halen we herinneringen op uit het verleden. Dit keer duiken we in de archieven van 1980. Wat was dat ook alweer voor een jaar? Waar speelden we mee, welke artiest domineerde de hitlijsten en over welke film sprak iedereen?

Beatrix

Over 1980 hoefden we natuurlijk niet lang na te denken. Met de kroning van Willem-Alexander in het vooruitzicht, zul je dat jaar geregeld voorbij zien komen in de media. Dat was namelijk het jaar waarin zijn moeder hetzelfde meemaakte. Op 30 april 1980 deed koningin Juliana afstand van de troon en mocht Beatrix de hermelijnen koningsmantel omhangen. Helemaal vlekkeloos verliep de dag niet niet. Wat ons bijstaat van die 30ste april in 1980 zijn de krakersrellen die zich uit het zicht van de festiviteiten op de Dam afspeelden. De beelden van krakers in gevecht met de ME gingen de hele wereld over. Annejet van der Zijl, bekend van haar boeken Sonny Boy en Bernhard, kijkt met de troonswisseling aanstaande terug op die rellen. Aan de hand van tientallen interviews en geheime politierapporten maakte zij een reconstructie onder de naam Een dag om nooit te vergeten.

Rellen rondom de kroning van Willem-Alexander zijn er ook. Een stuk onschuldiger, dat wel. Het speelde zich af op social media en het Koningslied was de oorzaak. Een heel land maakt zich druk om een tekst vol taalfouten en dat bovendien moeilijk mee te zingen zou zijn. Misschien was net als in 1980, geen lied de beste oplossing geweest. Of we hadden André van Duin moeten vragen. Hij weet wel hoe je een meezinger voor het hele land moet maken. En in 1980 maakte hij er eentje die we nu nog om de 2 jaar luid meezingen. Samen met het Nederlands Elftal nam hij in 1980 Nederland die heeft die bal op. Voor de voetballers was het geen stimulans, want tijdens het EK in Italië kon het elftal al na de 3 groepswedstrijden naar huis. Dat gebeurde dus vaker. Gelukkig zorgde Joop Zoetemelk met zijn overwinning in de Tour de France wel voor een Oranje-hoogtepunt.

The Sugarhill Gang

Vergeet André van Duin. Het muzikale hoogtepunt van 1980 kwam gelukkig niet van hem. Wel van andere Nederlandse artiesten. 4 om precies te zijn en met hulp van een Amerikaanse zangeres. De Nederlandse band Spargo beleefde in 1980 hun top met de hit You and Me. Een disco-plaat die op geen enkel feestje mag ontbreken. Maar hoe belangrijk deze plaat ook was voor Spargo zelf, gebeurde er op de grens van 1979 en 1980 nog iets belangrijks op muziekgebied. The Sugarhill Gang scoorde een nummer 1-hit in Nederland met Rapper’s Delight. ‘So what’, zou je misschien denken? Het was een mijlpaal in de muziek. Voor het eerst werd een rap-single een commercieel succes. ‘I said a hip hop the hippie the hippie, to the hip hip hop, a you dont stop’. Zing dat maar eens foutloos mee.


 
1980 kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan zonder even stil te staan bij de dood van John Lennon. Op 8 december vond Mark David Chapman het nodig om de muzieklegende van het leven te beroven. Voor zijn huis in New York werd John Lennon neergeschoten en verloor de popmuziek één van haar beste componisten. Over de jeugdjaren van Lennon verscheen in 2009 de film Nowhere Boy. Een aanrader. In die film zie je hoe een jonge John zijn eerste bandje The Quarrymen oprichtte en hoe hij Paul McCartney voor het eerst ontmoette.

Brooke

Op filmgebied viel er ook genoeg te beleven in 1980. De 2e Star Wars-film, Episode V: The Empire Strikes Back kwam uit, Kramer vs Kramer won dat jaar de meeste Oscars en John Belushi en Dan Aykroyd gingen vanaf toen door het leven als Blues Brother. Eén film bleef bij ons dat jaar extra hangen: The Blue Lagoon. En dat had weinig met het script te maken. Onze aandacht ging vooral uit naar Brooke Shields. Mannen werden massaal verliefd op het naïeve meisje dat samen met een ook niet onaantrekkelijke jongeman gestrand is op een onbewoond tropisch eiland. Verliefd worden was ook niet heel moeilijk. Brooke liep de hele dag topless op het strand rond. Niet dat je iets van haar borsten zag, want haar prachtige haardos hing er in elke scène overheen. Er gaan zelfs geruchten dat het haar vastgeplakt werd aan haar borsten. Het beeld van Brooke daar op het tropische strand is ons in ieder geval bijgebleven. De film minder.


 

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.