• header2

De favoriete managementboeken van Jos Burgers

Dinsdag 24 april 2012 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Jos Burgers is auteur van het managementboek Gek op gaten! In dat boek beschrijft hij hoe je als bedrijf om moet gaan met de wensen en behoeften van de klant. Uitgelicht! was benieuwd naar zijn favoriete managementboeken. Dit is zijn top 3.


 • #1

  Fish!

  Stephen C. Lundin

  Fish! is één van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Het gaat over een vismarkt in Amerika waar verkopers staan die elke dag een feest maken van hun werk, terwijl ze in de stank en in de kou staan. Zij laten zien dat klantgerichtheid en klanten leuker maken in elke branche kan. Het is een fantastisch, bestaand verhaal van de vismarkt in Seattle. Dat het niet bedacht is en dus de dagelijkse praktijk spreekt me enorm aan. Vaak wordt over managementboeken gedacht dat het mooi klinkt in theorie, maar dat het in de praktijk vaak niet zo werkt. Dit boek laat zien dat klantgerichtheid echt loont en echt iets brengt in welke branche dan ook. Of je nou op een accountantskantoor of op de vismarkt werkt. De essentie is: hebben klanten er lol in om zaken met jou te doen. Fish! leest makkelijk weg en geeft veel energie. Ik kom weleens bij bedrijven waar nieuwe werknemers dit boek verplicht moeten lezen. Dan heeft een boek enorm veel impact.”
 • #2

  Gung Ho!

  Blanchard & Bowles

  ”Ook dit boek zie ik weleens in grote aantallen bij bedrijven liggen voor om aan hun nieuwe werknemers te geven. Gung Ho! maakt gebruik van een metafoor, iets dat ik in mijn eigen presentaties en boeken ook graag doe. Er worden 3 principes in dit boek beschreven om te kijken naar organisaties. Dit doen ze aan de hand van 3 dieren, waarbij men uitlegt waarom die dieren doen wat ze doen. Zo is er bijvoorbeeld een indiaan die aan een directeur uitlegt dat je van ganzen veel kan leren. Ganzen vliegen in een formatie om zo min mogelijk wind te vangen. Ze houden elkaar uit de wind. Tegelijkertijd maken ze ook veel herrie. Dat is niet om vijanden af te schrikken, maar om elkaar aan te moedigen. Alleen de voorste gans maakt geen geluid. Deze en andere metaforen worden geprojecteerd op organisaties. Moedigen mensen in jouw bedrijf elkaar aan of probeert men elkaar zwart te maken. Het goede van deze metaforen is dat de boodschap heel lang blijft hangen. Je denkt er vaak aan terug. Een hoop managers geven dit boek na het lezen door aan hun medewerkers om te horen wat zij ervan vinden. Voor mij is dat een kenmerk van een goed boek.”
 • #3

  Onze ijsberg smelt!

  John Kotter

  ”Ik houd heel erg van managementromans. Onze ijsberg smelt! valt in die categorie en gaat over verandermanagement. Het gaat over een pinguïnkolonie die op een ijsschots zit, waarvan ze weten dat die kleiner en kleiner wordt. Iemand moet er als eerste vanaf, maar wie durft als eerste die stap te maken. Dit wordt weer gebruikt als metafoor voor een bedrijf dat in moeilijke tijden zit en moet veranderen. Het goede aan dit boek is dat je het met plezier leest. Zelfs op vakantie. Dat vind ik een criterium van een goed managementboek. Een goed managementboek lees je ook graag op vakantie. Onze ijsberg smelt! is er zo eentje. Het is geschreven door John Kotter, een gerespecteerd hoogleraar. Het knappe is dat hij het aandurft om een keer zo’n simpele roman te schrijven, waarmee hij veel gezichtsverlies leidt in de academische wereld, maar dat wel meer effect heeft dan al zijn dikke academische boeken bij elkaar. Over mijn eigen boeken wordt ook weleens geschreven dat het allemaal heel dun en makkelijk is. Dat is niet altijd leuk. Maar als ik zie dat mijn boeken goed worden verkocht en mensen er ook echt iets mee doen, dan geeft me dat energie om ermee door te gaan. Een simpel, begrijpelijk boek schrijven is niet zo makkelijk.”

Gek op Gaten! van Jos Burgers is het boek van de maand in april 2012.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.