• header2

Uitgelicht: Mel Gibson

Maandag 21 januari 2013 | Geschatte leestijd: 1 minuut

Het afgelopen decennium zagen we Mel Gibson nauwelijks in succesvolle films en kwam hij vooral in het nieuws met drankmisbruik, vechtpartijen en beledigingen. Met zijn laatste film How I Spent My Summer Vacation lijkt het tij zich te keren.

Aussie goes to Hollywood

Mel Gibson (3 januari 1956) wordt geboren in New York, maar groeit op in het geboorteland van zijn vader: Australië. Daar ontwikkelt hij zich tot acteur. Wereldwijde bekendheid bereikt hij op zijn 23e met de lowbudgetfilm Mad Max. In Australië timmert hij daarna als acteur lekker aan de weg. Vijf jaar na Mad Max maakt Gibson zijn Amerikaanse debuut naast Anthony Hopkins in The Bounty. Daarna volgen toppers als Lethal Weapon, Forever Young, Braveheart, Payback : Gibson is een grote naam geworden in Hollywood.

Gibson Familias

Ook privé loopt hij de kantjes er niet vanaf. Met zijn vrouw Robyn Moore start hij een gezin met maar liefst zeven kinderen, waarvan de eerste in 1980 wordt geboren en de laatste in 1999. Het huwelijk houdt geen stand: in 2006 vragen Mel en Robyn hun scheidingspapieren aan, nadat Mel zich eerder die maand heeft laten opnemen in de afkickkliniek voor een alcoholprobleem. Geen verassing voor de buitenwereld, aangezien hij vlak daarvoor werd opgepakt en veroordeeld voor het rijden onder invloed. Hij heeft dan al in 2004 –tijdens de promotie-interviews voor zijn regiedebuut The Passion of the Christ- aan de buitenwereld verteld dat hij lijdt aan een bipolaire stoornis en depressieve periodes kent.

Buitenechtelijke akkefietjes

Een achtste kind krijgt Gibson in 2009 met zijn vriendin Oksana Grigorieva. Een relatie die zijn reputatie geen goed doet. Kwade tongen beschuldigen Gibson van mishandeling van de Russische Grigorieva. Hardnekkige roddels gaan er daarnaast al jaren over de mogelijke kinderen die hij bij Jodie Foster verwerkte. De identiteit van de vader van Fosters twee zoons is altijd onbekend gebleven. Gibson en Foster zijn goede vriendin sinds ze in 1995 samen in Maverick speelden.

Comeback

Het moge duidelijk zijn: De afgelopen jaren waren niet Gibsons beste. Tijd voor een comeback! Met How I Spent My Summer Vacation lijkt dit te lukken. In deze drama- en actiefilm, in Amerika uitgebracht onder de meer pakkende titel Get the Gringo, speelt Gibson de crimineel Driver, die in een Mexicaanse gevangenis belandt. Vastbesloten om uit deze barre gevangenis te ontsnappen en zijn afgenomen buit terug te stelen, sluit hij vriendschap met de tienjarige Kid. Zo is Gibson terug bij het soort rol waar zijn carrière mee begon en die hem past als een jas: die van robuuste bad guy met een klein hartje.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.